En 79 år gammel bergenser er i Gulating lagmannsrett funnet skyldig i å ha misbrukt to barnebarn på 15 og 19 år og deres stesøster på 22 år. Overgrepene mot dem pågikk fra 1994 til 2007. Han er også beskyldt for overgrep mot sine to døtre og to andre barnebarn.

— Jeg turde aldri å snakke om dette for jeg var redd for hvordan min bestemor ville reagere hvis jeg sa hva bestefar hadde gjort mot meg. Jeg var redd for å ødelegge familien, sier 19-åringen.

Hennes mor sliter også med samvittigheten. Hun forteller at hun ble misbrukt da hun var liten jente på 1970-tallet. Likevel lot hun faren flytte inn i huset der hun bodde med mann og barn.

— Jeg var overbevist om at det bare var meg han hadde tatt. Det er ufattelig at han begynte med min eldre søster på 1960-tallet, fortsatte med meg ti år etter, deretter mine to nieser på 1980-tallet og til slutt mine døtre og min manns datter. Det føles som jeg har servert barna mine på et sølvfat til ham, sier hun.

- Husker ikke

Mannen blir ikke straffet for overgrep mot egne barn og den eldste datterens to barn, fordi disse sakene er foreldet.

Den ene av disse jentene er nå i slutten av 20-årene, den andre noe eldre. Også de var tause om hemmeligheten inntil de gikk på en fest.

11-12. september 2010: Det er fetter- og kusineselskap i en bolig i Bergen. De to søstrene er sammen med slekt på farssiden. Med seg har de sine samboere. Verten serverer god mat og drikke. Den yngste søsteren snakker med en kusine. Denne kvelden forteller hun noe hun aldri tidligere har sagt til noen. Kanskje skyldes det alkoholen?

Hun begynner å fortelle om hva morfar gjorde med henne da hun var liten. Søsteren kommer til, og får høre om det. Hun bryter sammen og begynner å strigråte i selskapet.

Neste dag får søstrenes mor besøk fra den eldste datterens samboer. Søstrene tør nemlig ikke å si noe selv. Da moren får høre hva som kom frem kvelden før, ringer hun sin yngre søster som nå har faren boende i etasjen under. De to kvinnene kommer sammen. Noen timer senere går det opp for dem at deres egen far har misbrukt to generasjoner jenter i familien.

5. november 2012: - Nei, svarte 79-åringen da han i Gulating lagmannsrett denne uken ble spurt om han sa seg skyldig i overgrepene han er tiltalt for.

overgrep.jpg

Han hevdet at han ikke husker alt, men han sa imidlertid at det yngste barnebarnet hadde sett penisen hans noen ganger og tatt i den en gang. Han nektet for å ha gjort noe mot hennes 19 år gamle søster og stesøsteren hennes på 22. Han avviste at han hadde forgrepet seg på sin eldste datter og hennes barn da de var små.

Nekter å si noe

Da aktor Rudolf Christoffersen spurte om mannen hadde gjort noe galt med sin yngste datter, svarte han at det var en episode som han skammet seg over, men at det ikke var voldtekt, og at det ellers bare hadde vært noen «tulleting».

— Jeg husker tre episoder, sa den 43 år gamle kvinnen i retten og begynte å fortelle om detaljene. Flere ganger brøt hun sammen i gråt.

12. september 2010: 43-åringen kommer hjem fra besøket hos den eldre søsteren. Hun er rystet og gråter. Hun forteller sin mann hva som har skjedd. Han tror ikke hva han hører. De samler de to døtrene på kjøkkenet og spør om bestefar, som sitter i etasjen under, har gjort noe med dem.

— Ja, han har tatt meg på tissen, svarer den yngste datteren. Moren bryter sammen, den eldste datteren stivner til, som om hun er i sjokk, men hun nekter å si noe. Foreldrene er overbevist om at også hun er blitt misbrukt. Jentenes far ringer sin datter som var på besøk hos dem da hun var mindre. Hun har tidligere sagt at hun er blitt misbrukt i Bergen, men ville ikke røpe overgriperen. Nå spør han om det var hans svigerfar som forgrep seg på henne. Datteren svarer bekreftende.

5. november 2012: - Det er forferdelig å bli beskyldt for dette. Min kone er knust. Hun sitter hjemme og gråter når jeg kommer hjem, sa 79-åringen i retten.

Han og konen flyttet inn hos datterens familie i deres bolig i Bergen mot slutten av 1990-tallet. De hadde sin egen leilighet i huset og var til god støtte for småbarnsforeldrene som jobbet mye skift. Bestefaren hentet barna i barnehagen, de var mye med ham og bestemor. Hun laget middag til dem, og de fikk være der når deres egne foreldre jobbet om kvelden.

- Ville ikke ha ham i hus

— Det er min svigersønn som har satt alt dette i scene. Det er et komplott mot meg, forklarte 79-åringen i retten.

12. september 2010: Svigersønnen bestemmer seg for å kontakte svigerfar. Han må snakke med ham og konfrontere ham med det som er kommet frem. Han ringer ned til ham og sier at han må treffe ham i kjellerboden. Det er kjølig og han ber svigerfaren kle seg godt. I boden forteller han at han har dårlige nyheter. Svigerfaren får høre hva som ble sagt på festen kvelden før. Svigersønnen spør rett ut om han har misbrukt sine to eldste barnebarn da de var små.

5. november 2012: — Jeg håpet at han skulle svare nei, men han sa at det var jentene som hadde kommet frivillig til ham. Da forsto jeg at alt stemte. Jeg ville ikke ha ham i hus og ga ham tre valg. Han kunne gå inn til svigermor og si at de måtte flytte fordi det var blitt så mye bråk med alle barna i huset. Han kunne si det som det var, eller han kunne kjøre bilen sin opp på et fjell og gi gass og sette utfor, forklarte svigersønnen i retten.

Ber ofre anmelde

Alle hans tre døtre er misbrukt av 79-åringen. Den eldste datteren sier det slik:

— Han var ikke min bestefar, og jeg bodde jo ikke her i Bergen. Derfor følte jeg at jeg sto litt utenfor. Jeg hadde også slitt psykisk i hele barndommen, blant annet med selvskading, og jeg slet på skolen. Jeg tvilte på at noen ville tro det jeg fortalte, sier den 22 år gamle kvinnen.

Hennes far klandrer seg selv for at han ikke trodde på datteren da hun for mange år siden sa at hun var blitt misbrukt i Bergen.

— Jeg har dårlig samvittighet, men hun ville ikke si hvem som gjorde det. Jeg tok det ikke alvorlig nok, men kunne ikke fatte at det var min egen svigerfar som sto bak. Det falt meg ikke inn, sier mannen.

Han tror ikke hans egen familie er enestående. Han ber folk si fra dersom de blir utsatt for overgrep eller misbruk. Det er ikke ofrene som skal skamme seg, sier familiefaren til BT.

- Som å sitte i en rottefelle

Det gikk seks uker før den tiltalte mannen og hans kone flyttet ut fra kjellerleiligheten.

— Det var som å sitte i en rottefelle, sier 79-åringens datter.

Hennes eldste niese har nylig blitt mor til en liten jente.

— Hun er den første jenten i vår familie som ikke blir misbrukt av ham. Han får ikke tilgang til henne. Det føles godt, sier den nybakte moren.

Hennes egen mor er også glad for at faren hennes ikke skal få treffe hennes barnebarn og hans oldebarn. Hun føler et voldsomt sinne, samtidig som hun mener familien er styrket av det de har vært gjennom.

— Vi er syv som har opplevd det samme og holdt hemmeligheten for oss selv. Nå vet vi hva vi alle har vært gjennom. Vi vet hva det handler om, selv om ting ikke blir sagt. Det er ikke nødvendig å si så mye.