Det er Lars Erling Jordal (7) som er ute og prøver skiene. For tredje kveld på rad har han og pappa Ole Henrik (37) og lillebror Endre Olav (4) tatt turen til lysløypen på Totland for å kose seg. Opp en kneik, ned en bakke. Tunge tak og søt belønning. Røde kinn og varme kropper.

— Det er fantastisk flott her oppe. Ungene stortrives, og for meg er det kjekt å gjøre noe aktivt sammen med guttene, sier pappa inne i skogen mellom snøtunge grantrær. Etter en runde eller to, er det hjem til mamma og lille Eirin på fire måneder. Barn blir glade og medgjørlige av en kveld ute i frisk luft.

Plass til flere

En femtedel av oss sliter visstnok med depresjoner på grunn av mørketiden. På Totland er det aldri mørkt, iallfall ikke så lenge det er snø nok til å lage skiløype.

En god del har oppdaget det, for bak den lille familien fra Skjold kommer det flere. Noen hastig halsende i trange trikoter med Fana IL på drakten, andre i anorakk og nikkers og med sekk på ryggen. I bedagelig kveldsturfart. Det er plass til dem alle.

Det er plass til enda flere.

— Jeg tror ikke alle er klar over det. Mange vet ikke om at tilbudet finnes, og enda flere aner ikke hvor fint her er, sier Svein Litlere, løypeansvarlig for anlegget på Totland. Han har nettopp kjørt opp spor. Nå vil han selv ut og gå.

Blir lengst i Hordaland

— På vanlige kvelder i uken er det altfor få som bruker løypene her oppe. Vi hadde gjerne sett at flere benyttet dem, sier Litlere før han legger av gårde innover i skogen.

Knappe tre og en halv kilometer måler lysløypen på Totland, men innen neste sesong skal den være koplet sammen med lysløypen i nabobygden Frotveit. Også den måler ca. tre og en halv kilometer. Strekningen som skal opparbeides og lyslegges for å binde de to løypene sammen, er fem kilometer lang. Det betyr at man vil få et sammenhengende løypenett på tolv kilometer når alt står ferdig. Tolv kilometer med sjelebot. Det vil gjøre Totland/Frotveit-løypen til den lengste i Hordaland.

Tallrike muligheter

Men skiglade bergensere med vanlige arbeidsdager og begrenset anledning til å nyte vinterens gleder på dagtid, trenger ikke fortvile. Allerede er mulighetene tallrike. Bare i Bergen kommune er det seks lysløyper tilgjengelig. Innenfor akseptabel kjøreavstand fra byen er det ytterligere seks. Felles for de aller fleste av dem er det at de tåler å bli brukt atskillig mer enn de blir brukt i dag.

— Det rapporteres om fine forhold i samtlige løyper, så det er bare å ta vinteren i bruk mens vi ennå har den, sier daglig leder i Hordaland Skikrets, Audny Totland. Fra Totland.

SKIGLEDE I GULT LYS: Lange og fine renn, men også noen harde kneiker å forsere i lysløypen på Totland. Her er Lars Henrik på vei opp en av dem.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN