Helt siden 19. september er hun blitt fotfulgt av politiets spesialtrente livvakter.

— Vi har fått beskjed om at det vil være livvakter også i julen. Det er veldig spesielt å måtte kjøpe julegaver med livvakter på slep. Det gjør noe med deg, sier Solberg til BT.

Enormt politioppbud

I går var oppbudet av sikkerhetsfolk ekstra stort. Minst 20 i tallet. For første gang skulle Solberg møte mannen som har truet med å drepe henne.

Klokken 12.40 blir Solberg geleidet inn i rettssal 4b i Bergen tinghus. På tiltalebenken sitter en 31 år gammel iraker med bøyd hode. Tidligere på dagen har han uttrykt anger over å ha kommet med truslene mot statsråden. Noe overraskende velger han også å erkjenne straffskyld.

Solberg tar plass i vitneboksen og forteller hvordan truslene har påvirket henne, barna, familien og omgivelsene ellers. Et liv som totalt er blitt snudd på hodet.

— Jeg kan ikke gå i butikken i nabolaget lenger uten at livvakter er med. Det betyr at det i praksis er min mann som gjør innkjøpene, forklarer Solberg.

- Tenkte på barna

— Hva ble du mest redd for, spør aktor?

— Jeg tenkte selvsagt på barna. At det kunne skje noe med dem.

Hun kommer aldri til å glemme telefonen hun fikk fra Bergens Tidende fredag 19. september. Statsråden ble opprørt over at politiet ikke hadde informert henne, og at det var pressen som fortalte om de alvorlige truslene som var fremsatt to uker i forveien.

— Da var jeg på Torgallmenningen på valgkamp og hadde med meg barna, uten noen form for sikkerhetsopplegg. Det var ekkelt å tenke på.

— Hvordan reagerte du på beskjeden om truslene, spurte aktor videre.

— Jeg ble ganske nummen. Det er klart at du tar innover deg at noen sier de vil ta livet av deg. Det virket også som om forberedelsene var grundige.

- Burde fortalt mer

Selv har Solberg lært seg til å leve med trusselsaken. Verst er det for familien og omgivelsene rundt.

— De er selvsagt redde for at det skal skje meg noe, forklarte hun.

Av mange ting statsråden har lært av trusselsaken, er at hun burde vært mer åpen overfor barna.

— Vi var i Paris og fortalte barnevakten at de ikke burde se Dagsrevyen den dagen saken dukket opp. Etterpå fortalte jeg til min datter på seks år at det var noen som var sinte på mamma, og at politiet derfor måtte være med oss.

— Jeg burde selvsagt skjønt at det var andre seksåringer som fikk med seg nyheten. Det gikk ikke mer enn et par dager før datteren vår fikk vite av en jevnaldrende at noen ville drepe mammaen hennes. Derfor råder jeg andre som skulle oppleve det samme om å fortelle barna mer.

— Hvordan var det å møte mannen som har truet deg på livet?

— Det var spesielt. Jeg har ikke dannet meg noe bilde av han tidligere, og hadde for så vidt ikke noe behov for å få det heller. Men jeg bærer ikke noe nag til ham, sier hun til BT etterpå.

Håper på ro

— Hva betyr det for deg at han ba om unnskyldning?

— Jeg vet ikke hvor mye man skal vektlegge det som blir sagt i en rettssal, men dersom han oppriktig mener det, så er det bra.

— Blir du noen gang ferdig med denne saken?

— Den vil nok for alltid henge ved meg, men jeg håper at det snart skal roe seg. Saken har fått stor oppmerksomhet i mediene. Det har bidratt til mer oppstyr enn jeg setter pris på, sier Solberg.

Truslene mot Solberg kom like etter at Sveriges utenriksminister Anna Lindh ble drept. Aktor ville vite hvordan dette hadde påvirket henne.

— Hun hadde to barn, det har også jeg. Det er klart du gjør deg tanker. At noen er villig til å drepe deg for ditt politiske engasjement, blir spesielt, sier Solberg.

FOTFØLGES: Der vrimlet av livvakter og politifolk da kommunalminister Erna Solberg ankom Bergen tingrett for å vitne mot mannen som har truet henne på livet. - Jeg bærer ikke nag til ham, sier Solberg.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN