— Savnet etter Margaret er enormt, sier Per Kristian Pedersen, en nær venn av familien til drepte Margaret Molland Sanden.

Med familie og venner rundt seg prøver familien hennes å forstå hva som har skjedd.

— De klarer seg ut ifra situasjonen og er takknemlige for den hjelpen de får. De har også hatt nære venner på besøk, og en bestemor som har vært hjelpsom og støttende. Det betyr mye for dem, sier Pedersen.

Han understreker at familien har blitt godt ivaretatt og alle de instansene som skal være på plass har vært der for dem. Margaret har to yngre søstre, og enyngre bror. De bor alle fremdeles hjemme.

Dyp sorg

Pedersen forteller at familien er i dyp sorg, og at de opplever det som vanskelig å ta innover seg hva som har skjedd.

— De har det veldig tungt og man lever på en måte i et vakuum. Det er fremdeles vanskelig for dem å forstå hva som har skjedd. Inntrykkene kommer litt etter litt, og de har det vanskelig. Det kommer til å ta tid å ta alt innover seg, forteller han. Familien har bedt ham være en talsperson for familien.

Pedersen forteller at hele familien nå er samlet. Sanden har tre søsken i Årdal.

Hun hadde vært hjemme i en bursdag i helgen da hun klokken 16.45 satte seg på Valdresekspressen for å dra tilbake til studiene i Oslo. Busstoppet på Årdalstangen somMargaret dro fra mandag, ligger bare noen hundre meter fra familiens hjem.Bussen ble funnet omtrent 20 kilometer unna.

— Det er de positive tingene de husker, men det som har skjedd forstyrrer jo hele bildet deres. Det er fryktelig vanskelig, sier han.

DREPT: Margaret Molland Sanden (19) er dypt savnet av familien etter busskapringen i Årdal mandag.
PRIVAT

Ingen hevntanker

Mandag fikk familien hjelp av både prest og deleravpsykiatrien Politiet var der også, og en lege.

— Far arbeidervanligvis i beredskapen selv, men synes det har vært fint å ha dem rundt segnå. De er veldig takknemlige for all hjelpen, sier Pedersen

Han forteller at familien sitt fokus er sorgen, og ikke personen som står bak ugjerningen.

— De har ingen hevntanker. De opplever dette som en stor tragedie, sier Pedersen.

Godt med støtte

— Hvordan opplever de den støtten Norge har vist?

— Det er selvfølgelig godt å se all støtte og sympati som har vært i Norge i etterkant av dette, sier Pedersen.

I går ble det tent lys flere steder i landet, både i Årdal og på Den blå steinen i Bergen. Også på sosiale medier har mange lagt ut lys for å minnes 19-åringen.

Pedersen og familien har vært naboer til familien Sanden og de har også jevnaldrende barn.

— Her kjenner de fleste alle, og derfor er mange berørt. Det er en liten bygd. Hvis jeg skulle sagt noe om Margaret, ville de vært alle de positive adjektivene som er i vokabularet mitt. Hun har virkelig en kjempejente med godt humør. Hun var en god venn av vår familie og min datter, og vi alle husker henne som en utrolig flott jente, sier han.

Vil sørge i fred

Han forteller at det er viktig for familien at media ikke går i nærheten av huset deres, og at barna skjermes når de begynner på skolen igjen.

— Jeg håper media trår forsiktig i denne saken, og lar den nærmere familien få sørge i fred. Det er viktig for dem, sier familievennen.

Det er ennå ikke avgjort hvilken dagbegravelsen blir.

Pedersen forteller at familien følerat de har fått god informasjon.

— I en sliksituasjon som forelder ønsker man å vise mest mulig, men her erdetprofesjonellemennesker som forteller bare det som er nødvendig åfortelle. Det er nok viktig. Familien kjenner selvfølgelig ikke til alledetaljene ennå, for saken er jo under etterforskning, sier familievennen.