FØLG MED: Stormen fra minutt til minutt

På Fanafjellet i Bergen har et tre falt over veien, som er stengt omtrent der oppstigningen begynner fra bysiden, meldte politiet på Twitter like før klokken 16.

En BT-tipser forteller at det er «sinnssykt glatt» på Fanafjellet.

Trafikkoperatør Thore-Andree Halland sier at bilistene må være spesielt observante i Os-området.

— Det begynner å bli glatt flere steder. Vi har strøbiler også og jobber for fullt, sier Halland. Han trekker frem Halhjem kai som et risikoområde.

Også fylkesveg 7 Tokagjelet ble stengt etter at jord og trær raste ut i veibanen. Der er det åpnet for kolonnekjøring.

Fylkesveien mellom Kvamskogen og Norheimsund har vært brukt som avlastning for E16 mellom Bergen og Voss, men måtte stenges i flere uker i september etter et steinras.

I slutten av mai raste veien ut ved munningen til Tokagjeltunnelen, bare et par kilometer unna.

Problemer og mer problemer

Det har vært kaotisk på E16 ved Stalheimstunnelen ved Voss, der flere vogntog kjørte seg fast i 10.30-tiden. Veien ble åpnet etter halvannen time, så gikk det galt igjen. Ved 16-tiden melder politiet at veien er åpen for fri ferdsel.

Stordbrua er stengt, og et tre har blåst ned mellom Heiane og Kåreviksmarka. Bølmo er isolert og delvis strømløst. Politiet har rett og slett bedt sunnhordlendingene holde seg inne.

Samme oppfordring kommer brannvesenet i Bergen med.«... ting som normalt står fast, kan løsne når det er så sterk vind som nå», heter det i advarselen.

Samtidig kan Sotrabrua bli stengt på kort varsel. Der blåser det 30 meter i sekundet, og en tipser forteller at «køene er uendelige fra alle områder».

Politiet har også vært i full sving i Bergen sentrum:

  • Vaskerelven ble torsdag ettermiddag stengt på grunn av et stillas som svaier i vinden — se video
  • Store isoporplater er falt ned fra Rica Ørnen Hotel i Lars Hilles gate.
  • Brannvesenet måtte også rykke ut til Østre Skostredet for å sikre løse bølgeblikkplater som holder på å blåse ned fra et tak. SE VIDEO: Her blir bilene vasket

Innstilte båt- og fergeruter

Minst fem hurtigbåtruter og syv fergesamband har vært innstilt i løpet av torsdagen, men flere av dem er nå tilbake i normal drift.

— Jeg har aldri opplevd så ekstremt vær som dette de gangene jeg har tatt turen over, sier skoleelev Mads Njøten.

17-åringen bor på Fedje, og bruker fergen til og fra skolen hver dag.

— Det blåser storm, sier kaptein Lennart Knutsen på MF «Fedjefjord» som måtte han snu i det kraftige uværet og vende tilbake til Sævrøy i Austrheim litt før klokken 13.

Som vanlig på Flesland

På Flesland har trafikken gått som normalt med noen få forsinkelser.

— Vi har hatt vind opp i 41 knop stabil vind og 56 knop i vindkastene, sier lufthavnsjef Aslak Sverdrup. Han forteller at publikum bare må møte opp som normalt.

— Det oppstår noen forsinkelser på grunn av sent innkommende fly. Været gjør også at vi finner parkering for flyene som er mindre utsatt for været enn andre. Men det er ingen større problemer, sier Sverdrup.

Unntaket er et SAS-fly som måtte avbryte take-off torsdag formiddag på grunn av feil i en motor. - Det sprutet gnister, sier et øyenvitne.

Tips eller værbilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

STÅR FAST: Et tre har blåst ned på europaveien på Stord.
OVE OLDERKJÆR