Tirsdag ettermiddag fikk politiet melding om at svindlerne hadde vært på ferde i en minibank ved Rema-butikken på Wergeland like sør for Bergen sentrum.

En politipatrulje dro av gårde etter at meldingen kom inn klokken 16.14. Sparebanken Vest, som eier minibankautomaten, rykket også ut.

Slukte kortet

Politiet har så langt ingen opplysninger om at noen er blitt lurt, men Bjarne Larsens kort forsvant da han skulle ta ut penger.

Det var han som oppdaget han at det var satt inn en plate på oppsiden av minibanken. Dermed kontaktet han banken og politiet.

FORSØKT LURT: Bjarne Larsens kort ble slukt av maskinen tirsdag ettermiddag. Han tok dermed kontakt med banken og politiet. FOTO: KRISTIN JANSEN

Det viste seg at platen som erstattet lysrøret var utstyr som trolig filmet kortinformasjon og kode.— På en måte var det jo flaks at kortet mitt ble slukt. Det var jo slik jeg oppdaget at noe var galt, sier Larsen.

— Det har ikke vært noen liknende episoder nylig som jeg kan huske, sier operajonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

«Må ha stått her i hele natt»

Såkalt skimming foregår vanligvis i minibanker ved at svindlerne fester en liten kortleser som kopierer kortinformasjonen over kortleseren. Slike innretninger kan være meget avanserte og kan være vanskelig å oppdage.

— Det må ha stått her i hele natt. Man kan ikke sette opp slikt utstyr når det er folk i nærheten. Det viktigste nå er at de som står blir tatt, sier han til BT.

Politiet vil nå undersøke utstyret for fingeravtrykk og gå gjennom overvåkingsvideoen som fra minibanken. De anbefaler folk som har tatt ut penger, eller prøvd å ta ut penger på stedet, å ta kontakt med banken sin.

Operasjonsleder Wallestad har følgende råd til publikum:

— Vær obs hvis det er noe unormalt. Ring gjerne politiet.

Card trapping

Sparebanken Vest mener at episoden ikke dreier seg om skimming, men en liknende variant.

— Utstyret har ikke slått ut på våre systemer slik det gjør i skimmingsaker. Det ser ut til å være snakk om card trapping, der et kamera er montert over minibanken og et deksel skal simulere der du putter inn kortet. Da må være folk i nærheten som henter ut kortet, sier informasjonssjef Lars Ove Breivik.

Han tror at det er snakk om et enkeltstående tilfelle.

— Vi er bekymret for all type svindel. Ved skimming kommer det gjerne flere forsøk på rad, men dette kan se ut som et enkeltstående tilfelle, sier informasjonssjefen.

Banken gir gjerne ha tips fra folk som har vært i nærheten av minibanken i tidsrommet mellom 15 til 16 tirsdag.

— Hvis det er noen som har opplevd noe unormalt, hvis det er ukjente som har kontaktet dem, ring politiet, sier Breivik.

Tror det er en bande

Espen Johannesen, som er soussjef i BB Finans ASA, var den som kom først til minibanken etter at Bjarne Larsen meldte fra om hendelsen. Firmaet har kontorer like i nærheten og har Larsen som kunde.

— Vi tok ned skinnen som lå på toppen i av minibanken. Det var montert en anretning med superlim. Johannesen karakteriserer svindelforsøket som en klassisk skimming.

— Magnetstripen blir lest, og ved hjelp informasjon fra videoen er det mulig å lage identiske kort uten chip som kan brukes i utlandet.

— Trolig er det en bande som står bak. Dette utstyret er altfor avansert til at en enkeltperson kan ha gjort det alene, sier Johannesen.

Vet du noe? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post