Lørdag ble det observert hvalross på Algrøy i Fjell kommune utenfor Bergen. Deltakerne på et kajakkurs nærmest snublet over den søvnige krabaten.

— Det var helt utrolig. De gikk i land for å spise lunsj, og der lå han. Han så ganske sliten ut, sier arrangøren Ronny Riise i God Tur Norge.

Første på 30 år

Ifølge Akvarie-direktør Kees Oscar Ekeli er det første gang på minst 30 år at en hvalross blir sett i området rundt Bergen.

Han så ganske sliten ut Ronny Riise

— Det er fantastisk. Det var kjempesynd at jeg gikk glipp av det. Jeg skulle gjerne sett den selv, men da vi lette på søndagen, var den borte, sier Ekeli til BT.

Besøket er langt fra tilfeldig. Det er godt utvalg av flatfisk og skjell i området, favoritten til hvalrossen som kan dykke til 90 meters dyp.

— Dette er en ung hann på rundt 300 kilo som er ute på eventyr. Han har full kontroll på hvor han er, og hvor langt det er hjem. Han har funnet ut at Sotra er en fin plass med flott mattilgang. Det er ly og le mange plasser, men det er hovedsakelig maten de er ute etter, sier Ekeli.

Kan bli 1200 kilo

Ekeli er marinbiolog, og ga i fjor høst ut boken «Norges fisker» sammen med kollega Audun Hjertager og tegneren Jan Fekjan.

— Sjøpattedyr var ikke med i boken, men det kan bli neste gang, sier Ekeli.

Han anslår alderen til sted mellom fem og syv år. I fullvoksen tilstand kan hvalrossen bli fire ganger tyngre, hele 1200 kilo.

Han tror hvalrossen har svømt fra Svalbard. Avstanden er så stor at Google Maps ikke klarer å beregne lengden.

Åpner for hvalross på Akvariet

Ekeli mener at hvalrossen kan dra enda lenger sør før den setter kursen hjemover.

— Det er helt normalt at de legger ut på oppdagelsesferd. Når de er på reise, er det ofte mulig å komme veldig nær. Det var en episode i Ålesund på 90-tallet der de nærmest kunne klappe hvalrossen. De har jo ingen fiender på land, og har gjerne ikke sett mennesker før, sier Kees Oscar Ekeli.

Nå åpner han for å innlemme hvalross i Akvarie-familien:

— Svaret er krystallklart ja. Vi har vært opptatt med andre, men hvalross er en norsk art som det er fint å ha. De er sable smarte og greie i gemyttet. De er smarte på det sosiale. De forstår ting og kan kommunisere.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post