Flere enn 150 personer hadde møtt opp utenfor Bergen offentlig bibliotek da justisministeren kom for å møte partikollegene sine tirsdag kveld.

BER JUSTISMINISTEREN TA GREP: «Politikere er våre folkevalgte. Dere skal forme vårt samfunn på den best mulige måten ut i fra den allmenne oppfatningen. Det er ikke en politikers oppgave å gå direkte inn i saksbehandlingen ved forvaltningen. Men det er heller ikke en politikers oppgave å skjule seg bak et system», står det i brevet Fatah Agid Fatah (18) overleverte justisministeren torsdag kveld.
ØRJAN DEISZ

Mens storebroren sitter på flyplassen i Baghdad, overleverte lillebror Fatah Agid Fatah (18) et brev fra støttegruppen til justisministeren.«Uansetthvor gammel han er, vil han alltid og uansett være sønnen til sin mor, ogbroren til sine søsken. Retten til familieliv er en av de grunnleggendemenneskerettighetene», står det i brevet.

— Jeg tok ham i hånden og sa at «dette skal du lese». Han smilte til meg og sa at det lovet han, sier Fatah.

«Anders, hvor er Taiman»

Lillebroren Garib Fatah (14) leder an i slagordene mot bibliotekveggen.

«Anders, hvor er Taiman», roper de fortsatt nesten en halv time etter at justisministeren har gått inn i bygget.Da BT snakket med Taiman tidligere tirsdag, fortalte han at han ble påsatt hjelm, spyttmaske, fotlenker og håndjern under uttransporteringen.

— Vi kan bekrefte at ledsagerutstyr ble brukt på deler av denne reisen for å beskytte personen selv og de øvrige passasjerene, men ledsagerutstyr ble ikke benyttet etter første mellomlanding og frem til endelig overlevering til Irak, opplyste avdelingsdirektør Svein Arne Hansen hos Politiets utlendingsenhet.

— Det er brutalt. Jeg ble sint da jeg leste det i dag, sier broren.

- Varmer hjertet mitt

Moren Amina Abdullah Yusef står like bortenfor, og blir omfavnet av Tone Sørfonn Moe fra støttegruppen. Hun har ikke sovet i natt, forteller Fatah.

_MG_0170.JPG
ØRJAN DEISZ

— Hun er veldig lei seg. Vi er oppe på skift for å passe på henne, sier han.Familien er i en tilstand av sjokk.

— Alle spør om vi har det bra. Jeg blir egentlig helt skjelven når jeg blir spurt om det. Vi har det ikke bra i det hele tatt. Hvem kan gjøre noe slikt mot et menneske, spør han.

De setter enorm pris på støtten de har fått, og fortsatt får.

— Det varmer hjertet mitt at så mange er her. Det er utrolig godt at så mange vil ha ham hjem.

- Vil ikke blande seg inn

Utlendingsnemnda fattet torsdag forrige uke vedtak om at de ikke ville imøtekomme anmodningen om omgjøring.

Justisministeren sa til NRK tirsdag at han ikke har noen planer om å gripe inn i saksbehandlingen i saken til Taiman.

— Vi har heldigvis et system hvor vi har andre som behandler asylsøknader i dette landet, og ikke justis- og beredskapsministeren. Derfor kan ikke jeg gå inn i saksbehandlingen av enkelttilfeller. Jeg tror vi alle skal være glad for at vi ikke har et system hvor en justis- og beredskapsminister skal overprøve de vurderingene som er gjort av utlendingsforvaltningen, sa Anundsen.

Taimans advokat, Asgeir Thomassen, leverte en stevning til Oslo tingrett mandag, hvor han ber rettsvesenet vurdere gyldigheten av vedtaket.

Det kan imidlertid ta lang tid før saken kommer opp.