Brannen startet om natten tre dager før jul i fjor i Hestavangen på Voss. Mange av naboene hans lå og sov da blokken ble fylt med røyk. Totalt 24 personer måtte flykte ut, deriblant seks barn.

Nå er 37-åringen dømt for å ha tent på sin egen leilighet — og satt mange liv i fare.

Ringte brannvesenet

Mannen ringte selv brannvesenet klokken 02.07, og spurte om de hadde en kvinne som kunne hjelpe ham litt. Han ble gjort oppmerksom på at han var kommet til brannvakten.

Tiltalte svarte da at han var klar over det, men at han ikke brydde seg så mye, for det brant rundt ham. Brannvesenet trodde han tullet og ba ham gå og legge seg.

«Gå og legge meg, det brenner rundt meg og alt mulig. Skal jeg tenne på og greier og, så skal vi se?» sa den fulle mannen.

Tolv minutter senere ringte en av naboene hans nødtelefonen igjen, og brannvesenet på Voss rykket ut. Mannens leilighet var da ødelagt av brannen, og de fleste av beboerne hadde kommet seg ut av den røykfylte blokken. En av beboerne måtte imidlertid vekkes av røykdykkerne.

Lot huset brenne

Tiltalte forklarte i retten at han hadde fått panikk da leiligheten hans begynte å brenne. Han forlot huset uten å gjøre noe forsøk på å slukke eller varsle naboene.

«Selv om det må legges til grunn at tiltalte hadde noe nedsatt bevissthet som følge av alkoholpåvirkning, viser telefonsamtalen til brannvesenet at han er seg bevisst hva han gjør,» skriver retten, som ikke tror på forklaringen om panikk.

Tekniske undersøkelser viser at mannen etter alt å dømme har satt fyr på sin egen sofa. Retten mener at handlingene hans satte naboenes liv i fare.

Farlig for samfunnet

Mannen er også tidligere dømt for å ha satt fyr på sin egen leilighet. Han er domfelt seks ganger, blant annet for vold og voldtekt.

Retten mener at vanlig fengselsstraff ikke ville gitt samfunnet tilstrekkelig vern mot den farlige mannen. Han dømmes derfor til forvaring i inntil tre år.

Brannstifteren må også betale 334.404 kroner i erstatning til Voss kommune, som var utleier av den brannskadde leiligheten.