— Det kom noen løpende på veien utenfor. De ropte «det brenner i pipen» og sa de hadde varslet brannvesenet.

I stuen i Helleveien lukter det nyvasket. Deler av innmaten i vedovnen fra 60-tallet ligger på gulvet.

Ellers er det lite som røper at mannskap i tre brannbiler og politi rykket ut til huset på Lønborg i Åsane fredag ettermiddag.

Sprekk i pipen?

— Jeg var ikke nervøs før jeg så brannvesenet kom med tre biler. Jeg begynte å tenke at dette kanskje kunne spre seg? sier Halleland.

Men det gjorde det ikke. Flammene stod opp av skorsteinen, som trolig stod det over uten skader. Men det skal feieren sjekke i morgen.

— Vi har fått beskjed om at pipen må trykktestes. Så inntil videre får vi klare oss med oljekaminer. Flaks at vi nettopp kjøpte to stykker, sier Kathrine.

Ved siden av ovnen står vedkassen med plankebiter og kappede kledningsbord fra oppussingen i underetasjen. Her i huset skal det fyres med ved så lenge strømprisene er høye.

— Vi hadde tenkt å klare oss med dette frem til jul, i alle fall. Men da får vi vel kjøpe mer ved.

Forsiktig med vann

Bare på fredag rykket brannmannskaper i Bergen ut på to pipebranner. De siste ukene har antallet pipebranner gjort som flammene i ovnen i Helleveien - skutt rett til værs.

Brigader i Bergen brannvesen, Asbjørn Fotland, sier en pipebrann på ingen måte er ufarlig.

— Pipen går gjerne gjennom flere etasjer. Hvis pipen ikke er helt i orden, eller det oppstår sprekker, kan det være fare på ferde, sier Fotland.

Han råder folk til å stenge all lufttilførsel til ovnen og pipen dersom man oppdager brann i pipen. Dersom det utvikler seg voldsomt, bør man forlate huset. Å sprute vann i pipen kan i mange tilfeller være nytteløst, og pipen kan sprekke.

— Folk bør være på vakt mot sprekker i pipen. Dersom man har salt eller sand, kan det slippes ned i skorsteinen. I mange tilfeller bruker brannvesenet vannsprut med lavt trykk, en vanntåke, eller slipper pulver ned i pipen.

700 flere enn i fjor

Huset til Kathrine Halleland i Helleveien ble bygget i 1965. Hun flyttet inn med samboeren og Amalie (2) i sommer, og de har snakket om å få sjekket pipen. De kom aldri så langt.

— Jeg ringte kommunen for et par uker siden, men kom ikke frem, sier hun.

Så ble saken liggende inntil pipen selv ga beskjed på fredag.

Ved utgangen av september 2003 hadde norske brannmannskaper rykket ut 1926 ganger til pipebranner, 700 flere enn på samme tid i fjor.

MISTENKELIG RØYK: - Jeg syntes det kom mye røyk ut av pipen, og gikk inn igjen for å sjekke trekken i ovnen, sier Kathrine Halleland. Hun måtte utsette å hente Amalie (2). I stedet fikk hun besøk av brannmannskap og politi.<br/>Foto: EIRIK BREKKE