Åsane Hagelag sitt bidrag i Åsane Kulturfestival dette året er et møte med Magnar Aspaker, viden kjent både innenlands og utenlands for sin plantekunnskap og omfattende og spennende plantesamling. I hagen sin i Harstad har Aspaker mange planter du neppe finner andre steder her i landet. I 2007 gav han ut boken ”Smågodt for staudegale”, en bok stappfull av spennende planteportretter.

Magnar Aspaker tar nå turen sørover fra Harstad og du kan møte ham og høre foredraget

”Det blomstrer på steingrunn”

i Storsalen, Åsane kulturhus mandag 20.oktober kl. 19.00.

I foredraget presenterer han, og viser bilder av mange spennende og uvanlige planter. Han forteller også litt om planteformering, evt. hvor man kan få tak i plantene, og om oppbygging av bed.

Om seg selv forteller han:

Jeg bor i Harstad i Nord Norge, rundt 69º nord, 200 km nord for polarsirkelen. Noen syns kanskje dette er langt nord, men fordi Harstad ligger nær sjøen, er det ikke så kaldt her om vinteren. Vi bor jo på den største øya i Norge, Hinnøya.

Vi har vanligvis et godt og stabilt snødekke, noe som hjelper på overvintringen. Men sommeren er kort og kan være ganske kjølig. Max temperatur er 28C..min -16C. I vekstsesongen har vi 24 timer dagslys, med midnattsol fra 24. mai til 20. juli. Dette gjør at vekstsesongen blir ganske lang selv om sommeren er kort.

Jeg har sådd stauder siden 1985. Det begynte med at jeg ble så lei av utvalget i hagesentrene, de hadde det samme hvert år. Jeg meldte meg da inn i et par klubber i utlandet for å få tak i frø, og satte i gang å så selv. Fortsatt sår jeg noen hundre nye sorter hvert år.

I bøkene står det ofte at en plante ikke kan klare seg her nord, bare fordi ingen har prøvd den her. Nå har jeg prøvd ut masse stauder og løkvekster, og det viser seg at svært mange trives godt i vårt nordnorske kystklima. For øyeblikket har jeg rundt 2000 forskjellige stauder i hagen. Se bildene her.

Dette er et møte ingen planteinteresserte bør gå glipp av!

På møtet kan vi som vanlig også by på enkel servering og utlodding med spennende ”grønne” gevinster.

Inngangspenger kr. 30,-.

Alle er hjertelig velkommen!

Arr.: Åsane Hagelag i samarbeid med Folkeakademiet Åsane.

Se også: Hagetips fra Åsane Hagelag

Magnar Aspaker er viden kjent for sin planteinteresse og lidenskap for såing og utprøving av nye staudesorter i Nord-Norge. Mange hagelag og privatpersoner har skaffet seg spennende staudefrø fra ham.
Gladiolus kotchyanus er en annen godbit fra Aspakers hage. Den blir 50-60 cm høy og heter Russisk gladiol på norsk. Den kommer opprinnelig fra Iran og Afghanistan.
Nomocharis forrestii kalles Sommerfugllilje på norsk. Blomstene er store, opp til 8 cm i diameter. Aspaker har hatt planten i hagen sin i Harstad i 4-5 år nå.