For mange startet sommerferien denne helgen, men dessverre lar sommerværet vente på seg. Ikke minst ble natt til lørdag svært fuktig.

— Det falt i underkant av 25 millimeter nedbør i løpet av natten, sier Stian L. Gundersen, meteorologikonsulent ved Værvarslinga på Vestlandet til BT.

Blir du værende her på Vestlandet, må du ha både paraply og støvler lett tilgjengelig. De ferske langtidsprognosene fra Meteorologisk Institutt har lite sol i seg.

Og det begynte allerede i natt. Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid regner med det vil komme mellom 10 og 15 millimeter i løpet av nattetimene og lørdag morgen.— Det er en nedbørsfront som er på vei innover, så vi har godt gammeldags vestavær i vente, sa han fredag kveld.

Som i fjor

Resten av helgen blir trolig fin, men mandag kommer regnet tilbake.

Og neste helg blir også våt som bare det.

— Det er ingen tegn til noe stabilt finvær i tiden fremover, oppsummerer Fagerlid.

— Det ligger an til å bli en typisk norsk sommer. Vi får noen dager innimellom med pent vær, men så er det på igjen med regn, sier han.Han syns sommerværet så langt i år har vært svært likt fjorårets. Da var det en fin periode i slutten av mai, men deretter ganske dårlig sommervær.

— Temperaturmessig var det varmt, men det var mest fordi det var mye skyer. Da blir det ofte høyere gjennomsnittstemperatur. Men det var dårlig med soltimer, og man kan spekulere i at vi får mye det samme i år, sier meteorologen.

Syden i Finnmark

Trøsten får være at det foreløpig ikke blir noe bedre på Østlandet.

Hadde det vært sånt vær her på Vestlandet, hadde folk gått amok

— Temperaturene vil være under 20 grader, og de får flere dager fremover med regn. Sør-Norge har i det hele tatt dårlig vær for tiden, sier Fagerlid.

Men ikke bestill restplassbilletter til Syden av den grunn. Meteorolog Fagerlid har et mye bedre tips.

— I den siste langtidsprognosen får Nord-Norge over 20 grader åtte av de neste ti dagene. Av og til har de litt nedbør, men det er bare korte byger. Hadde det vært sånt vær her på Vestlandet, hadde folk gått amok, sier Fagerlid.

Nord-Norge og særlig Finnmark var også værvinnerne i juni.

— Du kan like godt reise til Finnmark som til Syden akkurat nå. Der vil det sikkert være mye bedre plass på strendene også, sier meteorologen.