— Han e' helt borte vekk når han begynner å bla i albumene, sukker fru Gunvor småmuntert fra utsiktsplassen ved vinduet i syvende etasje i høyblokken i Solheimslien.

Byen skimter hun glimtvis mellom snøbygene. Fra Byfjorden i nord til Nattlandsfjellet i sør. Et panorama av betagende bymotiv.

I sofaen sitter ektemann Egil (81) med et album gamle bergenskort og studerer de samme motivene - sånn de tok seg ut for pluss minus hundre år siden.

«God jul og godt nytaar ønskes dere alle sammen», står det på baksiden av et kort med bilde av Nykirkebryggen. Med hilsen fra Gudrun og Henrik. De sendte julekort i 1907 også.

Og - «Kjære onkel Lars! Jeg synes du må se den nye kai på Tyskebryggen og derfor skal du have dette», skriver en nevø til sin onkel i Horten i mars 1904.

Pø om pø

— Jeg har nå kjøpt litt sånn pø om pø, sier Egil Gjertsen når vi fritter ham litt ut om samlermanien. Han blar med varsomme fingre gjennom byhistorie.

— Ikke mange får ta i de der, kommenteres det fra konemor, som nikker mot albumene.

Samleren panorerer og zoomer. Guider oss gjennom sin postkortkrønike. Fra Tyskebryggen til Torvgaden. Fra Nordnæs til «Udsikt fra Natlandshøiden». Fra en falmet Johanneskirke til et struttende nybygget theater og et blygt snødekket Damsgaard.

Og til en nylagt Festplass, helt uten boss.

Jo visst kan postkort fortelle historie.

«5 øre» står det på frimerkene.

Album på geledd

I bokhyllene står albumene på geledd. En av byens største samlinger av gamle postkort. Og visstnok den største når det gjelder kort fra Solheimsviken og området rundt.

For det var her tante Olufine bodde, og det var her Egil Gjertsen vokste opp.

Og de fleste av Olufines postkort intakt, selv om Gjertsens mor en dag i 1941 eller 1942 begynte å fyre opp under klesgryten i kjelleren hjemme i Løbergsveien med Olufines album.

— Heldigvis oppdaget jeg skandalen som var på gang og fikk i siste liten reddet det som ikke var gått i ovnen, sier Gjertsen, og vet ikke om han skal le eller gråte.

Sjarmøren som ung?

— Se på bildet på dette postkortet, jeg lurer ofte på om det er jeg som står der, sier samleren, og peker på et KK-bilde ved Børsen i årene før krigen. På bildet ser vi en ung mann i dress og med hendene litt nonchalant i bukselommene.

Sjarmøren som ung, kanskje.

På et postkort med bilde av svanedammen i Nygaardsparken, sendt til Miss C.C. Simpson i North Shields i England i 1903 står det: «Hope to see you Friday».

Her er det noe på gang.

Vi lurer oss også til å lese bakpå postkortet som «Morten» i Bergen 24. juni 1901 sendte til miss Mary Fischer i Blackpool. Et vakkert bilde viser «Udsigt fra Birkelund» og på kortet står følgende: «Such a nice girl at this place, so kind to me».

Så kan man jo bare tenke seg hva som skjedde i Birkelunden på Nattland, mellom bergenske Morten og engelske Mary, en junidag for 99 år siden. Prikk, prikk, prikk.

Størst på Solheimsviken

Rundt 500 gamle postkort fra Bergen regner Gjertsen med at han har. I samlerklubben Postkortsamlere i vest, regnes han som stor, og kanskje størst på postkort fra området rundt Solheimsviken, Løvstakken, Gyldenpris, Damsgård, Marineholmen og Årstad.

— Handler han med postkortene?

— Nei da, jeg bare samler, og bytter litt, men det er ikke snakk om å drive forretning. Samlingen skal gå videre i familien, sier Gjertsen, som de siste 33 årene av sitt arbeidsliv var ansatt i veivesenet.

Mange parkeringsplasser

Det er fristende å spørre om samleren får mange postkort selv.

— Nei, faktisk ikke. Jeg får noen til jul, men det er altfor mange nisser og blomster på dem.

Tenkte vi det ikke.

POSTKORT I ALBUM: Egil Gjertsen i Solheimslien har samlet gamle postkort i førti år, og koser seg ofte med samlingen sin.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN