Oktoberkvelden er fløyelsmyk og lun. Fem menn og en kvinne sitter til bords rundt lysegrønne duker i den intime italienske familierestauranten Il Bagatto i Via Felice Venezian. De drikker god rødvin fra Toscana og dypper varmt brød i tykk, gul olivenolje. Lokalet minner litt om gamle Munkestuen i Bergen, men er noe større. En steinhvelving deler rommet i to. Tre vegger er dekorerte med gamle bilder og kokkekunstdiplomer, den fjerde er fylt med flasker. I et vindu henger et innrammet utdrag fra husets gjestebok. Med et stort rødt kyssemerke på.

DEN ITALIENSKE KAFFEPRODUSENTEN Illy pleier ofte ta sine gjester med hit. I dag har espressospesialisten besøk av sin kollega og norske forhandler Herman Friele fra Kaffehuset Friele. Flere spiser skalldyrsalat og innbakt fiskesuppe, gjesten fra Bergen velger carpaccio og grillet fisk til hovedrett.

Stemningen er avslappet og hyggelig. Det italienske vertskapet forteller entusiastisk om mannen som inntil nylig var borgermester i Trieste. De forteller om sin gode venn, tidligere sjef og bror Riccardo Illy. Kaffekongen som ble ordfører. Illysjefen som overlot kaffe-kompaniet til sin yngre bror for å bli politiker, for å skape nytt liv i hjembyen her innerst inne og lengst nordøst i Adriaterhavet. Herman Friele lytter interessert.

Illy er en betydelig aktør på verdens kaffemarked. Espresso fra Illy selges i 70 land og årsomsetningen er rundt 200 millioner euro, fire ganger så mye som for ti år siden. Grunnlaget for økningen ble lagt av Riccardo Illy som intensiverte merkevarebyggingen av Illys espresso, blant annet ved hjelp av kjente kunstnere.

FRIELE HAR SOLGT ESPRESSO fra Illy i Norge i ti år. I tretti år har Herman Friele kjent Ernesto Illy, far til Riccardo og nåværende Illysjef Andrea. Men politikeren Illy har Friele aldri møtt.

Italienerne forteller at Riccardo Illy har lykkes i løpet av sine åtte år som borgermester. At han ved konsentrert og målrettet satsing har greid å snu utviklingen. Den lenge så fallerte havnebyen har begynt å blomstre igjen. Frieles vertskap mener at mye av suksessen skyldes Illys bakgrunn og erfaring fra forretningslivet.

Herman Friele spiser italienske oster til dessert og drikker en espresso etter middagen. Han kjenner økt beundring og respekt for kaffehuset Illy generelt og Riccardo Illy spesielt. Når selskapet også har tømt sin grappa, forlater de restauranten.

Sammen spaserer de langs havnen til Starhotel Savoia Excelsior. Her bor Friele i et palass av en hotellbygning fra 1912, den gang Trieste fremdeles var en stor og viktig havneby i Østerrike. Han takker begeistret for en usedvanlig hyggelig aften

Herman Friele er oppstemt når han henter nøkkelen i resepsjonen som er nesten dobbelt så stor som bystyresalen i Bergen. Taket er utstyrt med svulmende gipsdekor og en gedigen veneziansk glasslysekrone.

Men Friele vet ennå ikke hvilken betydning denne kvelden skal få. Han tar den speil— og kobberutsmykkede heisen til tredje etasje og låser seg inn på rommet. Fra balkongen kan han skimte det blå lyset som pryder den nyrestaurerte hovedplassen i Trieste, Piazza dell'Unita d'Italia. Plassen er byens store stolthet og det mest iøynefallende resultatet av kaffekongens borgermestergjerning.

Herman Friele lukker balkongdøren og går til køys. Han har fått noe nytt å tenke på. At de som gjør lykke i næringslivet kan ha noe viktig å tilføre i politikken. At aktive forretningsfolk faktisk også har ansvar for å gjøre en politisk innsats for fellesskapet.

ET HALVT ÅR SENERE HJEMME I BERGEN: Telefonen ringer hos Herman Friele. Det er Bergen Høyre som spør om han kan tenke seg å stille som partiets ordførerkandidat.

Vi vet alle hvordan det gikk. Friele tok en Illy. Herman gjorde som Riccardo, stilte seg til disposisjon, og ble valgt. Også Bergen har fått sin kaffekonge som borgermester.

— Det er slett ikke sikkert jeg hadde sittet her i dag om det ikke var for den middagen i Trieste, sier Herman Friele og senker persiennen i 12 etasje i Rådhuset.

— Da jeg fikk telefonen fra Høyre, passerte samtalen den kvelden i Trieste i revy. Jeg ble på en måte fanget i min begeistring for Riccardo Illy og argumentasjonen for at næringslivsfolk bør gå inn i politikken. Det var et Catch 22, sier Friele.

Det er ikke mange dagene siden han flyttet inn på ordførerkontoret. Foreløpig skinner solen. Tiden vil vise om Friele gjør samme lykken i Bergen som Illy har gjort i Trieste.

<b>PRESIDENTEN:</b> Den tidligere kaffekongen og borgermesteren i Triestre, Riccardo Illy (t.v.) har siden i sommer vært president i regionen Friuti-Venezia Giulia.
<b>SKJEBNESVANGERT MÅLTID:</b> Her på restaurant Al Bagatto i Triestre hørte Hermann Friele begeistrende beretninger om kaffekongen Riccardo Illys suksess som borgermester.
<b>FORBILDE:</b> Dette er kaffekongen som gjorde Friele til ordfører, Riccardo Illy. <br/>ALLE FOTO: RUNE SÆVIG