Vanligvis er brunrotten en folkesky kar, men i det siste er det blitt mer og mer vanlig å få øye på smågnageren i sentrumsområdene.

Se film av rottene som springer mellom beina på forbipasserende og intetanende bergensere.

Og ikke bare er rottene mer synlige. På disse bildene, som er tatt ved Musikkpavaljongen i Byparken, ser man også tydelig hvordan rottene har funnet seg nye venner.

Deler matfat

— Økt bygging og graving i byen har ødelagt rottenes hiområder, og tvunget dem til å endre atferd, sier zoolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Anne Karin Hufthammer.

— At rottene er fremme på dagen er uvanlig, men de har ikke lenger så mange plasser å gjemme seg vekk, og når de er sultne nok blir de presset til å overvinne frykten sin.

Og mye tyder på at det når rottene nettopp er sultne nok, er de mer enn villige til å dele matfat med sine bevingede venner, også på høylys dag.

— Det er ikke uvanlig at rottene konkurrerer med duene om mat.

— Folk som mater duene, mater også rotter. Det er fryktelig mange nye rotter i byen, og hvis det er nok mat, så blir det jo flere, sier Hufthammer.

Rottene presset

Hun trekker frem steder der det er mye mating av fugl, som spesielt utsatte for rotteproblemer.

— Langs både Store og Lille Lungegårdsvannet , og for eksempel ved Bergen Museum, er det mye rottehull og veldig mye rotter. Også Byparken er ekstra utsatt.

- Er rottene blitt tammere?

— Nei, det tror jeg neppe. Men når de blir presset slik, så blir de desperate, og det kan godt være de går i konfrontasjon med duer og andre fugler for å få mat.

— En sulten rotte kan angripe en due.

Én million rotter?

— Vi har hatt enormt mye å gjøre i sommer, sier Tommy Iversen, salgsansvarlig for skadedyrbekjempelse Rentokil Initial i Hordaland.

Han mener det kan ha noe å gjøre med at vi har hatt en mild vinter, men han skylder også på mye gravearbeid i sentrum.

— Det tvinger rottene opp på gaten, og når flokkdyr blir splittet, trekker de gjerne mot hus eller mot der de får mat.

Han kan ikke anslå hvor mange rotter som finnes i Bergen.

— Det er umulig å si. Noen mener det er fem ganger innbyggertall, mens andre sier at for hver rotte du ser, er det 30 til.

Det betyr at det kan være så mye som en million rotter i byen vår, eller mer.

Er du plaget av rottene? Del din historie her!

FORSYNER SEG: - Det er ikke lenger uvanlig at rottene konkurrerer med duene om mat, sier zoolog Anne Karin Hufthammer.
Hans Petter Gangstøe
DELER: Rottene i sentrum har blitt jaget fra hus og hjem, og er mer presset enn før. Det fører til at duene nå må dele matfatet sitt.
Hans Petter Gangstøe