— Vi ligger særdeles godt an til å slå den gamle nedbørsrekorden, sier operativ meteorolog Inge Johannessen ved Storm Weather Center.

En titt i det store værarkivet avslører at 1949 hadde den våteste desembermåneden siden målingene startet. Målestasjonen på Florida i Bergen målte dengang 449 mm. Hittil i desember har det falt bortimot 300 mm nedbør, og værvarselet for de nærmeste dagene viser at det er mer regn i vente. Mye mer regn.

Vått, vått, vått...

— Bergen kan vente seg mer regn i dag, i morgen og på fredag. Lørdag og søndag blir der kaldere, og kanskje litt sludd og regn på kysten. Muligens blir det noen spredte snøbyger, men til uken igjen blir det mer regn, sier Johannessen.

I desember i fjor falt det til sammen 348 mm nedbør. Det tilsvarer 150 prosent av gjennomsnittet for sammenlikningsperioden, som er årene 1961-1990.

— Klimaet har generelt blitt våtere de siste 20-30 årene, så disse tallene hadde ikke vært så ekstreme dersom vi hadde sammenliknet de med ferskere tall, påpeker Storm-meteorologen.

I fjor var det kun tre desemberdager som står oppført med null nedbør. Hittil i desember har det regnet hver eneste dag! Årets hittil våteste dag på Florida-målestasjon var 5. desember. Da falt det 90 mm nedbør.

Over gjennomsnittet

Siste døgn har det regnet kraftig over hele Vestlandet. Våtest i hele landet var det i Takle i Sogn og Fjordane. Her falt det hele 87,5 mm fra klokken 07 tirsdag morgen til klokken 07 onsdag morgen. I samme periode falt det 77 mm nedbør på Kvamskogen, mens Bergen ble tikket inn med 64 mm nedbør.

— Normalnedbøren for desember måned er 235 mm for Bergen. Den passerte vi allerede før det kraftige regnskyllet siste døgn, sier Johannessen.

<b>KLISS KLASS:</b> Det har regnet hver eneste dag hittil i desember. Nå ligger årets julemåned an til å bli rekordvåt!
ANNE-GRETHE DAHL