Inne i skolestuen på Utøya satt 47 livredde mennesker. En av dem krabbet bort fra ytterdøren bare sekunder før Anders Behring Breivik skjøt to kuler i den.

Breivik gikk utenfor og mistenkte at AUF-leder Eskil Pedersen kunne være i enten skolestuen eller en av de to andre større bygningene på Utøya.

Med seg hadde han to kanner med til sammen åtte liter diesel.

Planen til Breivik var å tenne på slik at de inni ble tvunget ut. Men siden det kom til å ta tid, ville Breivik vente til slutten av operasjonen, har han forklart.

Verdenspressen

I politiavhør har Breivik forklart at det er to grunner for hvorfor han ikke brukte dieselen. Den første var rent praktisk: Han fant ikke den medbrakte lighteren. Han hadde en lighter i backup, men kom ikke på at han hadde den.

Men også fordi Breivik anså sin «operasjon som vellykket», har han forklart, var det ikke nødvendig. Målet på vellykket, var hvor mange han hadde drept.

- Jeg hadde nok ikke tent på selv om jeg hadde hatt lighter, siden operasjonen var vellykket, har Breivik sagt i politiavhør.

På det tidspunktet anså han tallet på drepte som høyt nok til at han ville få dekning i verdenspressen for sitt budskap.

Til sammen 69 personer ble drept på Utøya. Flere ble drept i området utenfor skolestuen og på den nærliggende sørspissen av øyen.

Samtidig har han i andre avhør forklart hvordan han flere ganger tenkte at han måtte bruke dieselen. En eller to ganger var Breivik også på vei for å finne frem kannene. At han ikke fant noe å tenne på med, stoppet ham.

- En kritisk feil, er karakteristikken Breivik selv i avhør bruker på at han glemte sin egen lighter.

Oslo-politiet kunne i går ikke kommentere saken.

Nærmere og nærmere

I skolestuen var situasjonen kaotisk. Med låste dører og madrasser og møbler foran vinduene prøvde de 47 å barrikadere Breivik ute.

Rett etter at de siste ungdommene var kommet inn i skolestuen, kom lyden av skudd nærmere og nærmere. Inne fordelte AUF-medlemmene og de frivillige fra Norsk Folkehjelp seg i hovedrommet, i soverommene og i dusjene. Flere ungdommer ble plassert under sengene av de voksne fra Folkehjelpen.

Selv la to av de voksne seg ytterst ved sengekanten, som beskyttelse. De trøstet ungdommene så godt de kunne, blir det fortalt om i politiavhørene.Inne på et av soverommene hørte de plutselig 2–3 skudd. Lyden var så høy at de tenkte at gjerningsmannen var rett utenfor. Deretter ble det helt stille.

«Nå er det over», tenkte en av dem som oppholdt seg inne i skolestuen.

Kulehull

Foran utgangsdøren til skolestuen satt en av de voksne fra Folkehjelpen på gulvet. Han så ut gjennom et vindu, og kunne varsle de andre om at den uniformskledde gjerningsmannen var på vei mot inngangen.

Folkehjelpsmannen begynte å krabbe unna døren, da gjerningsmannen rykket i dørhåndtaket. Noen inne i skolestuen kom med et skrik. Breivik gikk noen skritt bakover og fyrte av to kuler inn i døren. Da hadde den frivillige mannen fra Folkehjelpen klart å komme seg noen meter unna.

Deretter fjernet Breivik seg. Kulehullene, så den frivillige senere, var i samme høyde som hodet hans hadde vært bare sekunder tidligere.

En liten stund senere hørte de 47 inne i skolestuen først helikopterlyder. Senere kom høye lyder og rop utenfor. Så kom et brak og lyden av knust glass. Det ble ropt «politi», denne gangen av ekte politifolk.

Breivik ble pågrepet bare 40–50 meter unna skolestuen.