bt.no kunne i går kveld avsløre bakgrunnen for de enorme køene som oppsto på Flesland i forrige uke:

Vaktene i sikkerhetskontrollen er blitt kurset av eksperter på effektivitet fra Trondheim lufthavn Værnes.

I dag kan vi også avsløre hvorfor de trønderske grepene skapte køer. En kilde med innsideinformasjon har forklart oss hva saken egentlig dreier seg om.

Viste skjønn

Det viser seg at de bergenske vaktene tidligere har prøvd å utvise skjønn når passasjerer har hatt med seg nesespray og andre gjenglemte, små beholdere med væske i håndbagasjen (under én deciliter). Vaktene har da vurdert beholderen på øyemål og stort sett latt eieren passere.

Noe av det første trønderne gjorde, var å slå ned på denne praksisen. Nå går alt etter boken: Nesesprayen skal opp av vesken og legges i en gjennomsiktig pose. Deretter skal posen lukkes og sendes gjennom røntgenmaskinen.

Alt i pose

Sikkerhetssjef Lars Lurvik i Securitas bekrefter informasjonen til bt.no. Han er åpen for at innskjerpingen av reglene har bidratt til den siste ukens køer.

— Kravet fra myndighetene er at alle beholdere med væsker skal legges i gjennomsiktige poser, synlig for kontrollørene, sier han.

Dette gjelder også små beholdere som folk har glemt igjen i håndbagasjen sin. Lurvik viser til at det ikke er Securitas som har laget reglene.

— Vi blir overvåket av myndighetene. Når de kommer på inspeksjon og oppdager at vi ikke jobber 100 prosent etter boken, får vi og Avinor refs, sier han.

- Må informere bedre

Reglene er strenge og åpner ikke for mye skjønn, ifølge sikkerhetssjefen.

— Vi må nok gå i oss selv og informere enda bedre, slik at passasjerene er bedre forberedt før sikkerhetssjekken, sier han.

Bergen lufthavn Flesland har slitt med timelange køer i sikkerhetskontrollen siden torsdag i forrige uke. Tirsdag morgen gikk køen helt ut på fortauet.

Onsdag er bemanningen økt, og køene har krympet.

Videoen under viser forholdene på flyplassen torsdag i forrige uke. Passasjerene var mildt sagt irritert:

Hva synes du om forholdene på Flesland? Si din mening i feltet under!

BEDRE: I dag er det fortsatt godt med folk i "labyrinten" ovenfor rulletrappen, men køen er mye mindre enn før. Foto: Sonja Ystaas
TIRSDAG: Slik så køen ved sikkerhetskontrollen ut tirsdag morgen. Foto: Nils-Petter Sivertsen