Torsdag holdt advokaten sin prosedyre i Nordhordland tingrett etter at aktor Eirik Stolt-Nielsen hadde lagt ned påstand om at 30-åringen må dømmes til fengsel i tolv år for forsettlig drap.

Foss ble stukket i hjel på Brattholmen natt til 4. februar i år. Den tiltalte 30-åringen hevder at han stakk i nødverge etter selv å ha blitt knivstukket av Foss i et basketak på bakken utenfor kjellerleiligheten hans.

— Var forbannet

Tiltalte hevder at Foss hadde drapstruet ham på telefon like før han kom tilbake til leiligheten hans rundt klokken 02.30.

30-åringen fant en kniv og gikk ut og møtte Foss som kom tilbake. Inne i hans leilighet satt samboeren til Foss og en kamerat. Foss hadde tidligere på kvelden gitt uttrykk for at han mente det var på tide at samboeren kom hjem.

— Foss var forbannet da han kom til stedet, sa Schumann Hansen.

- Ren spekulasjon

Mens aktor mener 30-åringen stakk Foss med kniv, og selv ble skadet da avdøde falt over ham, argumenterte Schumann Hansen at dette ikke var bevist. Han ba derfor om at retten frifant klienten.

— Når ble min klient påført stikket? Aktor har ikke kunne si noe om det i sin prosedyre, sa Schumann Hansen.

Han viste videre til de rettsmedisinske sakkyndige. De mener det er svært lite sannsynlig at Kai Albert Foss var i stand til å stikke 30-åringen etter at han selv var truffet av det dødelige knivstikket. Han ville være for skadet til å angripe den andre. Ergo måtte 30-åringen ha blitt stukket først.

— Enten har min klient blitt påført kuttet først eller så har han stukket seg selv. At det skal ha skjedd idet Kai falt ned, og at han så selv ble skadet av kniven i fallet, er ren spekulasjon. Vi har ikke holdepunkt for å domfelle ham på bakgrunn av de bevisregler vi har, sa Schumann Hansen.

- Hadde stor fart

— Vi har hørt seks vitner forklare seg om hendelsen. Det er sprik i forklaringene, og ingen har sett kniven i bruk. Ingen har heller sett min klient stikke seg selv, slik politiet har hatt en teori om. Det ble funnet blod fra min klient på avdøde. Han må derfor ha vært nær Kai Albert Foss da han ble stukket, fortsatte forsvareren.

Han avviste også at det var 30-åringen som oppsøkte situasjonen da han gikk ut med kniven.

— Det var jo Foss som returnerte til leiligheten. Alt tyder også på at han hadde stor fart da han kom til stedet. Ut fra tekstmeldinger som er lagt frem, tolker jeg det slik som at han

Troverdighet tema

Han poengterte at 30-åringen fra første avhør innrømmet at det var han som hadde hatt med seg kniven. Han kunne jo bare si at det ikke var hans kniv. Det var jo fingeravtrykk på den fra begge. Det er derfor ikke grunn til å tvile på det han har forklart, sa Schumann Hansen.

Han mente derfor at retten også måtte tro på 30-åringens forklaring om at han var blitt drapstruet av Foss og stukket mens de lå på bakken.

Strødde på glatten

— Det er ingen grunn til å tvile på at han ikke har forklart seg rett. Det var så glatt den kvelden at huseier strødde før ambulansen kom. Jeg finner det sannsynlig at det var for glatt til å gå ned bakken, sa Schumann Hansen.

Han viste til at det var så stort sprik i andre vitneforklaringer. Derfor kan ikke retten se bort fra at det var dette som fant sted.

Randulf Schumann Hansen ba om at retten frifinner 30-åringen.

Dom i saken faller onsdag 4. september.