– Dette har vært en veldig, veldig vanskelig sak for byrådet. Vi har jobbet utrolig hardt for å finne en løsning, sa en alvorstung byrådsleder Monica Mæland (H) da hun innledet pressekonferansen hun hadde kalt inn til.

Ved siden av satt Frp-byrådene Øistein Christoffersen og Liv Røssland. Et drøyt døgn tidligere hadde de meddelt byrådslederen at de går ut av byrådet, som følge av landsmøtevedtaket til Frp om at partiets tillitsvalgte ikke kan stemme for bompengeprosjekt.

Det vedtaket ble det umulig å forene med byrådets samarbeidsavtale om at Frp skulle støtte en videreføring av Bergensprogrammet. For å fullføre Ringvei Vest og Bybanen til Lagunen, trengs det en ny bompengesøknad.

Ulike løsninger – Det er riktig å si at vi ble overrasket over landsmøteresolusjonen for ett år siden. Og det er riktig å si at vi hadde håpet vi ikke ble rammet av den. Dessverre fant vi ikke en løsning, tross iherdig jobbing, sa Mæland.

Hun sa at byrådet hadde diskutert ulike løsninger:

  • Utsettelse av saken: – Det går ikke. På grunn av frister som vi ikke rår over, må vi behandle bompengesøknaden denne uken. Det er helt nødvendig for at staten skal komme opp med sin del av spleiselaget, sier Mæland.
  • Folkeavstemning om saken: Det har Frp åpnet for som en mulighet til å komme seg unna landsmøtevedtaket. – Høyre og KrF har gått til tre valg på Bergensprogrammet. Vi har en avtale med velgerne våre fra før, kommenterer Mæland den muligheten.
  • Dissens: Det har vært diskutert om Frp kunne ta dissens på bompengesaken, og likevel fortsatt i byråd. – Dissens er blitt tatt på mindre saker i byråd tidligere, men dette er en viktig sak for byrådssamarbeidet. Dessuten er Ap så uforutsigbare at det er umulig å si hva som da ville skjedd i bystyret, mener Mæland.

Lojalt Både Røssland og Christoffersen uttrykte beklagelse over det som hadde skjedd. De fortalte at de tok beslutningen søndag kveld. Partigruppen ble først informert etter bystyret sent i går kveld.

– Dette er en beslutning som vi to personlig har tatt. Det handler om at vi er sentrale tillitsvalgte i Frp, og derfor ønsker å følge landsmøtevedtaket lojalt, sier Øistein Christoffersen.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

— Bare tøv Partileder Siv Jensen avviser bestemt at den sentrale ledelsen har lagt seg opp i det som foregår i Bergen.

– Jeg har registrert at det er påstått at de to skulle være truet med eksklusjon. Det er helt ukjent for meg. Det er bare tøv, sier Jensen, ifølge NTB.

– Vi har snakket med Siv Jensen og fattet vår beslutning på selvstendig grunnlag, sier Liv Røssland.

— Lokal sak Frp-leder Siv Jensen til bt.no at hun er blitt orientert om situasjonen.

– Dette er en lokal sak som må løses lokalt. Jeg er orientert, men har tillit til at våre folk i Bergen vil løse dette, sier Jensen.

Hommedal .Marit

Hun vil ikke si hva hun er blitt orientert om.– Det må du nesten høre med Frp i Bergen om.

– Hvor viktig er bompengesaken for Frp?

– Igjen, dette er en sak som må løses lokalt, sier Jensen.

Flertallsjakt Nå kommer Høyre og KrF til å gå til Venstre og Ap for å skaffe flertall for Bergensprogrammet.

— Vi har diskutert mange muligheter og gitt hverandre tid til diskusjon. Dette er en sak hvor dissens ikke er et alternativ, sa Monica Mæland på pressekonferansen.

GÅR: Liv Røssland og Øistein Christoffersen. FOTO: Christian Lura (mms)
CHRISTIAN LURA (MMS)

Hvem som skal erstatte de to avgåtte byrådene, er ennå ikke avklart.— Det avgjøres i morgen, ifølge Monica Mæland.

Byrådslederen beskriver møtet mellom partiene som et møte preget av «alvor og respekt».

— Det er viktig for Bergen å få fullført prosjektene som er igangsatt, sier Mæland om Bergensprogrammet.

— Vi ble overrasket over resolusjonen på Frps landsmøte om nei til bompenger, sier Mæland. Ifølge byrådslederen har det vært diskutert folkeavstemning i Bergen om økte bompenger.

MASSIVT PRESSEOPPBUD: Stinn brakke på Rådhuset i dag. FOTO: CHRISTIAN LURA (mms).

Kosmetikk — Dette er bare kosmetikk. Frp vil fortsette som støtteparti mens de redder sitt eget skinn i et valgår, sier Venstres Hans-Carl Tveit, eksbyråd fra den gangen da Høyre, KrF og Venstre styrte sammen.Tveit sier at Venstre ikke har noen planer om å gå i kompaniskap med Høyre og KrF igjen.

— Det er veldig merkelig at Frp lokalt lar seg styre fra sentralt hold i en så viktig sak for Bergen. Men det viser at Frp er et populistisk parti, sier gruppeleder Terje Ohnstad (Ap).

Han håper byrådsleder Monica Mæland nå ser mot sentrum i politikken.

— Det er bra for Bergen hvis vi får mindre Frp-politikk. Nå har vi muligheter til å endre kurs. Dette er en ny situasjon. Vi vil være konstruktive i forhold til å komme frem til en bompengesøknad, sier Ohnstad.

Les også:

Bybanen må ha mer bompenger

Vi fulgte pressekonferansen klokken 12.00 direkte. Slik forløp den.

Hva synes du om at Frp trekker seg? Si din mening her.

SILJE KATRINE ROBINSON