I formiddag ble det klart at nominasjonskomiteen til Bergen Høyre foreslår Martin Smith-Sivertsen som byrådslederkandidat. Seks av syv medlemmer mener han er best egnet, og vraker dermed sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

STØTTER STOLT-NIELSEN: John Helge Gullaksen i nominasjonskomiteen.
Høyre

Den eneste som støtter henne i komiteen er John Helge Gullaksen.— Hun er min klart foretrukne kandidat. Hun har vist kunnskap og en vilje som er stor. Alle verv hun har hatt, har hun gjennomført veldig bra. Ingenting tilsier at hun har mindre å gi enn hun gir i dag, men hun trenger sterk støtte i partiet. Og det er det nominasjonsmøtet skal gi, sier han.

Et vanskelig år setter spor

STØTTER SMITH-SIVERTSEN: Arent Kragh i nominasjonskomiteen.
Ole Erik Klokeide (Arkiv)

Arent Kragh er også medlem i nominasjonskomiteen, og stemte med flertallet for Smith-Sivertsen. Han sier han bestemte seg for noen uker siden, og at den avgjørende årsaken er at Høyre må fornye seg før lokalvalget neste høst.— De som har sittet i posisjon det siste året har hatt det vanskelig. Og alt det vanskelige kom på Ragnhild sin vakt. Det gjør nok at hun, enten hun vil det eller ei, har en bagasje å bære på, ikke minst overfor velgerne, sier han.

— Du mener at Ragnhild Stolt-Nielsen sitt navn er for nært knyttet til nederlagene Høyre har hatt det siste året?

— Jeg er redd for det.

Vil ikke dømme

— Skyldes dette at hun har gjort en dårlig jobb, eller er det tilfeldigheter som gjør at alt har skjedd mens hun har vært byrådsleder?

— Det er umulig å svare på. Jeg vet ikke nok til å sette meg til dommer over jobben hun har gjort. Jeg kan bare konstatere hva utfallet har blitt, sier Kragh.

- Gjort en god jobb

Gullaksen mener ikke turbulensen i bergenspolitikken det siste året kan tillegges Stolt-Nielsen.

— Alt er ikke kommet heldig ut, men Ragnhild har til tross for tøffe tider gjort en god jobb. Hun har en høy integritet i det hun gjør, og er ekstremt kunnskapsrik. Jeg ser ingen grunn til å skifte henne ut bare fordi vi skal ha et skifte, sier Gullaksen.Han vil i dag ikke gå inn i hva som gjør at han ikke kan støtte Smith-Sivertsen.

— Det vil jeg utdype på nominasjonsmøtet 14. oktober. Jeg har stor sans for ham, men tror Ragnhild kan gjøre en bedre jobb, sier han.

Mer balansert enn det ser ut som

Smith-Sivertsen fikk i dag støtte fra seks av syv medlemmer i nominasjonskomiteen, og har tidligere fått støtte av store lokallag som har mange stemmer på nominasjonsmøtet. Gullaksen mener imidlertid ikke Smith-Sivertsens forsprang på Stolt-Nielsen er så stort.

— Jeg tror det er mer balansert enn det ser ut som. Mange er glade i Ragnhild, sier han.

Kragh sier at det etter forholdene ikke er en spesielt amper stemning innad i Bergen Høyre.

— Det er egentlig forbausende god stemning at tatt i betraktning. Det har nok med at til forskjell fra tidligere er det ikke en kamp mellom generasjoner og linje, men mellom personligheter, sier Kragh.