— Hvis det er noen som har observert et «forurensingslokk» mandag, så kommer det av at luften har stått stille, sier meteorolog Mariann Aabrekk.

«Lokket» gir foreløpig ikke forurensing. Luftkvaliteten i Bergen kan du følge her.

Forurensingen

bt.no har fått flere meldinger fra folk som har observert smog og tåke, som har ligget lavt over sentrum de siste dagene.

— Situasjonen vi har nå handler om at det er lite vind samtidig som vi har et høytrykk over oss. Da blir det lite omblanding av luften som fører til at forurensingen blir værende der den blir sluppet ut. Dette har vi jo merket ved tidligere vintre, sier hun.

I vinter lå lokket over byen i flere dager mens røyk og eksos samlet seg i stadig større mengder. Det er ikke alltid lokket

Inversjonslokket

Vanligvis er luften varmest ved bakken og kaldest oppe i høyden. Når forholdet er omvendt, slik det var mandag ettermiddag, oppstår dette fenomenet som blir kalt «inversjonslokket», forklarer meteorologen.

— Det var ikke snakk om et inversjonslokk søndag, det var bare tåke. Mandag derimot var det mest sannsynlig inversjon som var årsaken til «lokket», sier Aabrekk.

Høytrykket og mangelen på vind har gitt et visuelt inntrykk av et «lokk» over byen, men det er ennå for varmt for den typen værsituasjoner som gir høy forurensning.

Du kan følge med på luftkvaliteten i Bergen her.

Kjempeuke

— Flere vil nok observere tåke over byen de kommende dagene, men det er ikke forurensing. Det er først senere i uken at vinden vil ta seg opp igjen, sier hun.

Aller helst vil meteorologen prate om været som venter oss.

— Det skal jo være en veldig bra uke på værfronten. Jeg syns dere skal fokusere mer på det. I morgen kan vi vente oss 15 varmegrader. Det blir rett og slett en kjempeuke, selv om solen forsvinner for oss rundt klokken 17, sier hun.

Geofysisk institutt viser temperaturene på Ulriken og Florida.

— Det er hverken vinter eller snø i vente de kommene ukene, avslutter Aabrekk muntert.