• Bergensernes dårlige hukommelse og overdreven tro på egne kjøreegenskaper, mener leserne.

Hvorfor blir det komplett kaos i Bergen hver gang den første snøen kommer? spurte bt.no leserne tirsdag formiddag.

Her følger av noen av svarene som lesere har gitt på Facebook-siden til bt.no.

— Dårlige dekk, dårlig snørydding, dårlig hukommelse fra siste vinter og dårlig humør, men verdens beste tro på egne kjøreegenskaper, skriver Eirik Grindheim.

BT har fått en strøm av henvendelser på nettsiden og til tipstelfonen. Frustrerte bilister har vært fast i trafikken i timesvis i ettermiddag, spesielt i vest.

- Jeg blir hudflettet

Yrkessjåfører får mye pepper på grunn av føreforholdene.

— Som bussjåfør opplever jeg å bli hudflettet for forsinkelsene. Jeg blir kalt løgner, lat også videre. Jeg tror mye av køene oppstår fordi folk bruker sommerdekk, de tilpasser seg ikke farten etter føret og fordi de dumper bilen langs veien når de er redde for å kjøre videre, skriver bussjåfør Inger-Lise Larsen.

Tommy Stormark kaller det «den årlige wake-up-call», og mener det er «like meningsløst å forandre bergensere som å skifte til vinterdekk på en marihøne».

— Vi bergensere er verdensmestre, og for late til å skifte dekk før vi faktisk må, istemmer Sara Floen.

- Send dem på brøytekurs

Inge Andreassen mener folk kan bli for forsiktige i snøværet.

— Folk blir livredde for at det skal være glatt overalt, og derfor kjører mange 20-30 km under fartsgrensen. Det får da være grenser til forsiktig kjøring. Er man usikker, bør man la være å kjøre de første dagene etter at det har snødd, skriver han.

Evelyn Saltnes mener brøytesjåførene ikke brøyter grundig nok, og foreslår å sende dem på brøytekurs i Nord-Norge.

— Den store feilen som gjøres i Bergen er at brøytesjåførene ikke setter skjæret helt ned i veibanen, men hever det åtte-ti centimeter, deretter pøser de på med salt. Resultatet er et føre med samme konsistens som rømmegrøt, skriver hun.

Tommy H. Johndal mener kaoset er overdrevet.

— Det er ikke snøkaos før vi snakker to meter med snø i gatene, skriver han.

- Kan ingenting om snø

Audhild Cotton skriver fra USA at det er samme kaos over hele verden når snøen faller.

Yrkessjåfør Øystein Sande mener mye av grunnen til kaoset er at folk bare tenker på seg selv, og på å komme seg fortest mulig hjem.

— Bergensere er helt utrolige. De kan ingenting om snø! Ikke kan de kjøre på den. Ikke klarer de å brøyte den før morgenrushet, og heller ikke før kveldsrushet. Så er det alltids en luring med vogntog som ikke klarer å koble glatt føre med nødvendigheten av å legge på kjetting. I det hele tatt er det mye bergensere ikke kan om snø, skriver Helge Alsos.

Hvorfor blir det kaos hvert bidige år? Bruk feltet under.