• Jeg er veldig lei meg, sier Erik Kjøsen.

Erik Kjøsen la fredag i 12.30-tiden ned et hjerte på Den blå steinen med dikt og hilsener til de omkomne etter terroren. Der oppfordret han også folk til å gi penger gjennom stiftelsen «Peace for the families», som han selv opprettet tre dager etter terrortragedien.

Fredag kveld var han innom Den blå steinen og så hjertet ligge der, omringet av tente lys. Lørdag morgen var minnemerket borte.

— Jeg forstår det bare ikke. Jeg er veldig lei meg og skuffet , sier tobarnsfaren som kom til Norge i 1996 fra Irak. Kjøsen arbeider som frisør i Bergen.

Ville hjelpe

Kjøsen ønsket å samle inn penger til de pårørende etter terroren.

— Hver av oss har mistet de som har gått tapt. Vi gråter, legger ned blomster og samler inn penger. Hvordan kan noen gjøre noe sånt? spør han fortvilt.

Lørdag tok han kontakt med politiet. De ba ham ta kontakt med pressen for tips om hvem som har fjernet hjertet.

Etterlyser tips

Førstebetjent Geir Lussand ved Hordaland politidistrikt sier han ikke kan se at det er noe problematisk med en privat innsamlingsaksjon.

— Jeg går ut fra at han vet hva han har foretatt seg, sier Lussand.

Erik Kjøsen etterlyser en begrunnelsen for at hjertet ble tatt bort, sier han.

— AUF-ere reagerte

Begrunnelsen er denne, får bt.no opplyst fra Arbeiderpartiet Harald Schjelderup:

— Fredag kveld var flere av oss samlet ved Den blå steinen. Flere AUF-ere reagerte på teksten på minnesmeket. I tillegg lurte vi på om det er en ekte innsamling eller ei. Vi kontaktet kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune. I samsvar med ham bestemte vi oss for å levere minnesmerket til politiet lørdag. Det har vi også gjort, sier Schjelderup.

Han synes det er flott og rørende at så mange uttrykker sympati, deler tanker og viser omtanke ved Den blå steinen.

— Og det er nok helt sikkert også slik denne mannen har tenkt. Men helt personlig synes jeg Den blå steinen er et sted hvor man gjennom ord, lys og blomster minnes de døde og støtter deres pårørende. Det er kanskje ikke stedet for private innsamlingsaksjoner. Men som sagt er det min strengt personlige oppfatning. Alle eier den Blå steinen, sier Schjelderup.

- Ikke gjort noe galt

— Vi fant det best å fjerne hjertet og undersøke nærmere hvem som sto bak, sier kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune. Han minner om tilfeller der slike aksjoner har vist seg å være useriøse, men understreker at Kjøsen ikke har gjort noe galt.

— Jeg ønsker ham velkommen til rådhuset på mandag, så kan vi se på saken sammen, sier Rastad.