Likhunder og polititjenestemenn ankom i morges huset til Dung Tran Larsen og hennes ektemann i Krabbedalen — ganske nøyaktig ett døgn etter de dramatiske scenene som utspilte seg der i går.

— Vi måtte gjøre dette nå, for å komme videre i etterforskningen. Vi måtte inn i huset for å se om vi fant noe der, og da måtte vi sikte dem, sier en kilde til BT.

Dung Tran Larsens ektemann (32), svigerforeldre og svoger (34) er alle siktet for forsettlig drap, alternativt frihetsberøvelse.

Se video fra pågripelsenKan bli flere pågripelser

— Indisiekjeden bygger på det som har vært tema i etterforskningen: Avhør, elektroniske spor, vitner som vet noe eller som har sett noe, sier politiinspektør Tore Salvesen.

Politiet utelukker ikke at siktelsen mot en eller flere av de fire siktede kan bli endret.

— Det er alltid en mulighet. Det er derfor det kalles en foreløpig siktelse, sier Salvesen.

Han åpner for at de siktede kan ha hatt ulike roller knyttet til det mulige drapet på Dung Tran Larsen.

— Det er klart at når det er fire siktede, er sjansen stor for at de har forskjellige roller og at de også har ulik oppfatning av ting, sier Salvesen.

Ved å sikte alle fire for drap, håper politiet å legge så mye press på familiemedlemmene at minst en av dem forteller noe som kan bidra til å oppklare saken.

Politiet spent på avhør

Ektemannen, hans bror og moren satt alle i avhør i går kveld.

— De lar seg avhøre, uten problemer. Vi er selv spente på hva avhørene vil bringe, sier Salvesen.

Etter råd fra sin advokat, Jørgen Riple, nektet ektemannens far å la seg avhøre før forsvareren fikk saksdokumentene.

— Jeg vil ikke gå i avhør på grunnlag av ting jeg har lest i avisene, sier Riple.

Ektemannen ble bistått under avhør av sin advokat, Mikkel Mundal. Broren til ektemannen forklarte seg uten advokat til stede, og moren fikk først bistand av advokat Turid Mæland etter at hun hadde vært flere timer i avhør.

Det skal ikke ha kommet frem spesielle opplysninger de siste dagene som ledet til gårsdagens aksjon. Pågripelsene var nøye planlagt.

— Det er både taktiske og juridiske vurderinger som gjorde at vi aksjonerte. Det juridiske grunnlaget var til stede i begynnelsen av uken, men det er mange praktiske ting som må ordnes, sier Salvesen.

Ikke sett siden sankthans

Etterforskerne synes det er svært merkelig at de på tross av en svært omfattende etterforskningen ikke har noen sikre observasjoner eller elektroniske spor etter Dung Tran Larsen etter sankthansaften 23. juni.

Samtidig hevder alle de fire siktede – som har bodd i samme hus som den savnede kvinnen – at de så henne kvelden 13. juli eller natt til 14. juli.

Dette er kanskje det viktigste indisiet mot de fire familiemedlemmene, men etterforskerne har reagert på flere forhold i saken:

  • Den savnede svarte ikke på tekstmeldinger fra moren 12. og 13. juli. Meldingene inneholdt viktig informasjon om familien i Vietnam. Mobiltelefonen har ikke vært i bruk siden 23. juni.
  • Ektemannen meldte Dung savnet først en knapp uke etter at hun ifølge hans forklaring skal ha forsvunnet, og gikk først til advokat før han kontaktet politiet.
  • Dung møtte ikke selv til helsesjekk med babyen 27. juni. Ektemannen sa dette var i tråd med vietnamesisk tradisjon, denne tradisjonen fulgte hun ikke etter den første fødselen.
  • Dungs svigerfamilie tok ikke kontakt med den vietnamesiske delen av hennes familie i Bergen for å spørre om de visste hvor hun var.
  • Dung skal ha opplevd ekteskapet med den siktede 32-åringen som så vanskelig at hun oppsøkte et krisesenter i november 2004. * Svigerfamilien hevder at Dung var i psykisk ubalanse i tiden før forsvinningen. Dette har politiet så langt ikke funnet holdepunkter for.
  • Datteren var bare tre uker da moren forsvant. Dung etterlot seg også en sønn på halvannet år.

Kan bli fengslet lørdag

Ingen av de siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling i dag.

— Men vurderingen om en eller flere skal fremstilles gjør vi fredag, sier Salvesen.

En arrestert person skal etter straffeprosessloven fremstilles i løpet av 72 timer. Siden det ikke er varetektsfengslinger på søndager, er lørdag siste frist for å fremstille en eller flere av de siktede for fengsling.