Skal folkehøgskoleelever drikke, må det skje utenfor skolens område. Innenfor er det ulovlig. Narkotika er bannlyst overalt. Noe 14 elever ved Fana Folkehøgskole fikk erfare denne uken. Folkehøgskolen på Milde har utvist elevene for 10 dager.

Fikk advarsel

— Vi hadde ikke noe valg. I høst fikk noen av de samme elevene en advarsel for å ha brukt alkohol. Når det samme gjentar seg, så blir du nødt til å gå ett skritt videre, sier rektor Knut Jørgen Holch.

Mandag morgen nektet lærene ved folkehøgskolen å starte undervisningen.

— Vi hadde en følelse av at enkelte ikke oppførte seg slik man burde gjøre, sier rektor.

Hasj og alkohol like alvorlig

I løpet av mandagen innrømmet 14 av skolens 90 elever å ha brutt skolens reglement.

De som hadde brukt eller oppbevart alkohol på skolens området meldte seg til elevrådet. De som hadde brukt hasj gikk mer beskjemmet til rektor.

— I vårt samfunn er det ganske lett å ved stå seg alkoholbruk, mens det å røyke hasj ikke på samme måten er noen flaggsak i forhold til medelevene, sier Holch.

Han har ikke kjennskap til at det har vært røykt hasj på selve skolen, og har heller ikke inntrykk av at dette er noe stort problem.

Men skolens ledelse valgte å se like strengt på drikkingen som hasjrøykingen.

For på en måte handler det mest om brudd på tillit.

Trist og leit

— Vi er enige med elevene om reglene. Men det er ikke alltid like lett med teori og praksis. For rektoren var det viktig å få elevene selv til å rydde opp. Uten medansvar og tillit fra dem, kunne han fort befunnet seg i rollen som en slags Sherlock Holmes. En detektiv på evig jakt etter alkohol og brudd på regler. Den rollen ønsker ikke ledelsen på Fana Folkehøgskule å ha.

— Vi har allerede begynt å savne de som er utvist og vi gleder oss til de kommer tilbake. Men samtidig må de ta ansvar for det de har gjort, sier elev Kristin Mathiesen.

— Stemningen er litt trist, men vi var alle opptatt av å få alt frem og at ingen skulle legge skjul på noe, sier Åsmund Løvberg Strand.

Kan tippe over

De fleste av skolens 90 elever er rundt 20 år. Likevel er oppbevaring og bruk av alkohol forbudt på skolens område. Narkotika er det ikke lov å bruke i det hele tatt det året ungdommene går på folkehøgskolen.

— Å tillate bruk av alkohol på en internatskole går ikke. Det kunne fort tippet over og gått ut over undervisningen, mener rektor Holch.

SAVNER VENNENE: Elevene savner de 14 vennene som ble utvist fra Fana Folkehøgskule. Rektor Knut Jørgen Holch mener skolen ikke kunne ha handlet annerledes.