Politioverbetjent Svein Føllesdal ved Bergen vest politistasjon ser alvorlig på hendelsene i Loddefjord i helgen.

Sandgotna skole bak Vestkanten kjøpesenter.
PER LINDBERG

— Vi har tidligere vært kjent med at ungdommer har avtalt slåsskamper på sosiale medier, men vi har klart å stanse dette før det ble alvor. I helgen spisset det seg til. Lørdag kveld ble en gutt slått ned ved Sandgotna skole. Søndag kveld rykket vi ut til Vestkanten, og da stanset vi trolig et nytt slagsmål mellom to gjenger, sier Svein Føllesdal.Den ene gjengen består av ungdommer fra Loddefjord, den andre av ungdommer fra sentrum og Loddefjord, ifølge Føllesdal og ungdommene selv. Konflikten skal ha startet før helgen, da fire unge fra sentrum skal ha kommet til Loddefjord. Etter det BT kjenner til, skal de ha snudd og reist tilbake. De varslet at de skulle komme tilbake lørdag med flere folk.

Avtalte på sosiale medier

Ryktet gikk på Facebook og SMS at folk skulle møtes på Sandgotna skole klokken 17.00. Skolen ligger ikke så åpenlyst til, og man kan slåss uten at andre ser det. Deltakerne ønsket å holde en lav profil, får BT opplyst.Det er uklart hvor mange som var involvert. Noen kilder sier at det var rundt 30 ungdommer til stede, andre hevder 50. Samtidlige bekrefter at skal ha vært både gutter og jenter til stede, men at jentene ikke var kommet for å slåss. Det skal ha vært mest ungdommer i 14-15-årsalderen, men også noen eldre.

— Vi vet ikke hvor mange som var der, men vi arbeider med å finne ut av dette. Folk skal inn til avhør, for dette er noe vi vil stanse, sier Føllesdal.

— Jeg tror ikke nødvendigvis at noen ønsker å skade hverandre alvorlig, men det er det som kan bli resultatet, legger han til.

14-åring skadet

Ved 18-tiden ble stemningen mer amper lørdag. En gutt på 14 ble slått i bakken.

— De fortsatte å slå ham når han lå nede. Det er feigt. Da grep folk inn for å stoppe det, sier en av guttene til BT.

Ambulanse skal ha blitt tilkalt noe senere, og gutten kjørt til legevakten. Ungdommene forsvant fra skolen.

BT får opplyst at en ny situasjon oppsto senere samme kveld, denne gangen ved McDonald’s på Vestkanten. Her ble en ny ungdom angrepet, men dette sammenstøtet ble stoppet raskt av de ansatte og vektere. Meldingene gikk videre på sosiale medier, og folk var kjent med at de to gjengene skulle møtes søndag ettermiddag i Loddefjord.

— Vi kom inn og stanset dette før det utviklet seg. Det er vi fornøyd med. Men vi liker ikke dette, og det må opphøre, sier Svein Føllesdal.

Ikke rus

Han mener det er tilfeldig at dette skjer i Bergen vest.

— Jeg vet ikke hva situasjonen er i andre bydeler, men jeg tror det er tilfeldig at det hender hos oss. Det er ingenting som tyder på at det er etniske konflikter bak dette, og ungdommene har heller ikke tilknytning til voldelige supportermiljø innenfor fotballen. De tilhører et mindre miljø i bydelen som vi kjenner til.

— Har noen av deltakerne vært ruspåvirket?

— Ikke det vi vet.

Politioverbetjent Svein Føllesdal.
PER LINDBERG