Musikken slår tungt i gymsalen og guttene spretter som gummiballer over scenen. Armer og bein, på hodet i parketten, med breakdansluene godt over ørene og velvillig publikum i salen. Applaus og heiarop.

Tirsdag pekte blant andre psykiater Finn Skårderud på endringen som har skjedd med ungdommens mentalitet, fra 60-tallets krav om ikke å stikke seg frem, til dagens Idolideal. På Aurdalslia skole er det trangt i døren inn mot scenen, ut med danseguttene og inn med syngejentene.

Jentene synger

— Og nå skal Stine og Zeineb synge «Du har noe ingen andre har». Sier jenten som leder programmet, og overlater scenen til de to tredjeklassingene. Stine og Zeineb griper mikrofonene og synger med kraft og entusiasme. Her er ikke mye av 60-tallets sjenerte hvisking og nedslåtte blikk.

Sjuendeklassinger styrer lyden med øvde hender over miksepulten. Når det er Fritt show ved Aurdalslia skole styrer elevene alt. De som vil bidra med et innslag melder fra til elevrådet, og når det er mange nok innslag blir det 40 minutters underholdning i gymsalen i storefri. Det er lærere til stede, men de holder seg i bakgrunnen og griper bare diskret inn når et par av guttene blant publikum begynner å spenne etter hverandre, som gutter gjerne gjør.

Guttene breaker

Så er det Mathias fra 3. klasse sin tur til å breake. Alene danser Mathias over scenen og kaster seg fra det ene stuntet inn i det andre, alene på scenen foran klappende medelever. Uten en tanke på at noe slikt ville være aldeles uhørt gjennom storparten av forrige århundre.

Nå er tiden inne for litt teater, tiåringene Olivia, Victoria, Lisa og Steffen entrer scenen. Med stor innlevelse spiller de et selvlaget stykke fra skolehverdagen. Steffen er lærer og jentene typete elever, før det hele utarter i absurd teater og Lisa står med ryggen til og snakker om kneippbrød ...

— Jeg er med på dette veldig ofte, sier en lettere oppskjørtet Lisa til BT like etter at de har jogget av scenen til lystig applaus.

Publikum roper

— Det er gøy å vise noe, og gøy å vinne, sier hun.

— Og vinneren i dag er Mathias i 3D ropes det fra scenen.

— Mathias, Mathias, Mathias ... Publikum roper og klapper. Mathias hopper opp på scenen og danser. Medelevene klapper og jentegjengen bak i salen danser synkront og stilig ved tjukkasen. Fame. Midt på lyse dagen. Ikke mye som minner om 70-tallets sokkedanser i mørke gymsaler her nei.

Teatergjengen fra 5B er like blide.

— Det er gutter fra 7. klasse som sitter i juryen og da er det alltid breakdans som vinner. Som regel Mathias, forklarer de. De laget sketsjen sin selv, og har øvd i to uker.

— Egentlig skulle vi vise den i forrige uke, men da var det for få innslag til å ha Fritt show, forteller Olivia. Elevene har kjernetid på skolen fra klokken 9 til 14, men de går fra 8 til 15. Slik får de ledig tid både morgen og ettermiddag som kan brukes til øving.

Låner kneippbrød fra Hope

— Og ingen av dere har sceneskrekk?

— Nei, ikke det spor. Dette har vi vært med på mange ganger, forsikrer gjengen.

Steffen går på teaterkurs på Skranevatnet skole, har til og med opptrådt i Grieghallen og kan tenke seg å bli skuespiller, så for ham er det ikke noe problem å bli med jentene på scenen.

— Det med kneippbrødene var litt merkelig?

— Det har vi fra Frittgående Hope, sier Lisa fornøyd.

— Det er bra å få ut latteren, legger hun til.

— Kan'kje du intervjue oss, gnåler noen store gutter, og gjør seg til for fotografen, mens teatergjengen i 5B går scenevant fra intervjuet med BT og tilbake til undervisningen.

Kor og musikal

Skolen gir elevene flere muligheter til å opptre. Alle på de yngste klassetrinnene går i kor, mens de eldste har samspill. Gjerne rock og pop i Aurdalslia skoles studio og øvingsrom.

— Og så lager 7. klasse egen musikal, og det har vi gjort i mange år. Elevene blir vant til å stå frem og opptre, sier musikklærer Magne Åsnes. Han forteller at skolen også med jevne mellomrom har samlinger der ett klassetrinn står for underholdningen.

Så er det bare å øve på nye glansnummer, og fylle elevrådets liste til neste omgang med Fritt show. Scenen venter på nye talenter. 80-tallets sjenerte tverrhet er for lengst historie i gymsalen ved Aurdalslia skole.

JENTENE SYNGER: To tredjeklassinger foran et stort publikum. «Du har noe ingen andre har, ingen er som deg», synger Stine og Zeineb.<p/>FOTO: KNUT STRAND
SKUESPILLERNE: Guttejenten, den sjenerte, pyntejenten og læreren, spilt av Lisa Raum, Olivia Søgnesand, Victoria Gjøsund og Steffen Ask Sleire. Tiåringene har fremført selvlaget sketsj.<p/>FOTO: KNUT STRAND
GUTTENE BREAKER: Breakdans er tingen for gutter med mye ekstra energi. Fra venstre: Daniel fra 3A, Even fra 3D og Vladik fra 3B gir alt.<p/>FOTO: KNUT STRAND