Petter Natvig

Fra et kritthvitt hjørne i Absalon Beyers gate, mellom lavmælte gule og hvite trehus kryper den fete lukten av nystekte fiskekaker ut i brosteinsgatene og ned i smauene. Her har Rigmor og John Husebø solgt kokt småsild, fersk makrell, plukkfisk og, selvfølgelig, fiskekaker i 41 år.

Det blir noe sånt som 75.000 arbeidstimer og flerfoldige tonn med fisk. På månedens siste dag takker de farvel med kaffe og kaker, fiskekaker også. Men Jon Husebø vil ikke være med på at det blir vemodig å pensjonere seg.

«Går etter lukten»

— Sønnen vår tar over driften så jeg kommer til å stikke ned for å forstyrre ham av og til og småsnakke med kundene, sier Husebø, som sammen med konen bor i forretningens andre etasje.

Fiskehandelen har en ganske anonym fasade. Ingen prangende lysskilt eller skrikende tilbud i vinduene.

— Jeg har ikke hatt tid til å sette opp skilt. Kundene kan bare gå etter lukten, sier Husebø.

Små fiskeformete, gule plakater annonserer «Fersk pale» og «Kokt småsild». Det stadige rennet av kunder ser ellers ut til å kjenne sortimentet godt. De trenger ikke engang å be om «det vanlige».

— Han der liker sild, sier Husebø om en kunde han har fått øye på utenfor butikkvinduet. Og riktig nok;

— Legger du av fem store til meg? Jeg henter dem senere.

Husebø trekker opp fiskekaker, med eller uten løk, etter kundenes kjente preferanser. Noen slår selvfølgelig av en prat.

Godt miljø

— Vi kommer til å savne dem enormt, de er fantastiske mennesker, sier den faste kunden Haldis som ikke vil røpe etternavnet for BTs lesere.

— Det er sånt et godt miljø her oppe. Folk stopper og snakker med hverandre. Der kommer naboen, det er han som må leve med fiskelukten. Men han har aldri klaget, sier Husebø i osen fra fiskekakestekingen.

En gang for lenge siden var det fire andre fiskehandlere i samme nabolag.

— Du har utkonkurrert alle sammen?

— Jeg er så egen vet du, jeg vil ikke gi meg.

Men på onsdag gir de seg altså. Sønnen tar over og kommer til å fortsette med samme hemmelige fiskekakeoppskriften.

— Ja, det blir han nok nødt til, sier Husebø.

TAKKER FOR SEG: Etter 41 år med fisk og fiskemat sier Rigmor og John Husebø takk for seg i Hødden-butikken i morgen.
MARITA AAREKOL