TOR KRISTIANSEN

— Vi er som en stor familie og kommer sammen fordi vi betyr noe for hverandre, sier Sigfinn Vik. Sammen med 16 andre menn sitter han i menighetssalen i Eidsvåg kirke med kaffekopp og vaffel foran seg. Annenhver tirsdag kommer de sammen til 10-kaffen som i en sjømannskirke. De spiller biljard og couronne eller nøyer seg med samtalens gode glede. Og er en av de faste ikke å se, blir han etterlyst på telefon senere.

Det er noe av omsorgens gode fellesskap vi registrerer når vi tråler Eidsvåg på kryss og tvers. Vi vandrer til fots gate opp og gate ned for å komme tettest mulig på denne delen av byen.

På toppen

«Undersøkelser fra 1970 viste at det tiltalende villastrøket Eidsvågneset hadde en befolkning som befant seg på toppen av alle rangskalaer. Boligene var store og velutstyrte. Foreldrene hadde gode inntekter og høy utdannelse. Barna hadde trygge lekemiljø og bedre muligheter enn de fleste til å komme i barnehage», forteller Cappelens Norgeshistorie.

Tendensen har holdt seg. For ti år siden havnet Eidsvåg og Eidsvågneset på ny på topp i rangering av gode boligstrøk i Bergen. Og ikke nok med det. Bydelens barn holder seg sunne og friske.

— Barna i Eidsvågneset barnehage er ute hele dagen minst to dager i uken. Dermed blir de mindre syke, tøffere og mer glad i naturen enn andre, mener førskolelærer Gaute Mykkeltveit. Ved selvsyn ser vi at barna trives ute der vi møter dem på vei hjem fra uteplassen. Og barnehagens avdelinger har ikke blomsternavn. Her heter de Chelsea, Liverpool og Manchester.

Solide protester

Men under overflaten er ikke alt like idyllisk. Blant vakre eneboliger skal det reises boligblokker og rekkehus. Planene om 500-600 nye boliger i Tømmervågen, Eidsvågskogen, Eidsvågneset og Vollane har samlet beboerne i solide protester.

— Det er fortvilende og hull i hodet å skape mer trafikk langs den smale veien rundt Eidsvågneset, påpeker Kirsten Myran og rister på hodet.

Og veien rundt Eidsvågneset er smal. Vi tester den som fotgjenger med hjertet i halsen. 10.klassingene Aurora Klæboe Berg og Stian Osberg Lynghaug kommer gående. Bussen kom ikke. De velger å ta beina fatt i stedet.

Suste rett inn

Men den viktigste delen av veien har fortau, takket være Inger Margrethe Presterud. Som anfører i kampen for fortau og gangfelt i Eidsvåg suste den daværende lederen av Eidsvåg Husmorlag rett inn i politikken.

— Eidsvåg ligger nær byen og er samtidig skjermet som en egen bydel. Det har skapt et stabilt miljø og et godt oppvekstmiljø, mener Jan Reidar Rasmussen, leder for Arna og Åsane kulturkontor og mangeårig idrettsleder. Han fremhever innsatsen Eidsvåg Idrettslag har gjort gjennom mange år. Akkurat nå bygges det kunstgressbane ved enden av fotballbanen.

— Det blir mer gøy å spille på kunstgress, sier 14-åringene Vegard Bjerk og Steffen Hjørnevik. De trener på banen slik de gjør minst tre dager i uken.

«Velkommen til nabocupen», står det på et oppslag på en telefonstolpe. Idrettslaget inviterer til cup lørdag der naboer og grendelag kan konkurrere. Og i kulturhuset blir det kurvfest for alle.

Trimmer munnen

Trimmer ikke folk kroppen, trimmer de munnen i Eidsvåg. Alle snakker sammen. Bydelen har fire viktige pilarer der barn, unge og voksne samles: Kirken, Kulturhuset, Eidsvåg skole og Eidsvåg Idrettslag.

For folk utenfor er Eidsvåg bare et sted de suser forbi. Nå kan det bli en plass flere stopper. Ved Ervikveien har tyske Lidl alt rukket å få opp sitt store bygg for billige matvarer.

— Nei, jeg bryr meg ikke om Lidl, sier Kirsten Myran og kommer med handlevogn full av varer fra Rema 1000.

Hos Hjelle bakeri handler folk ti brød om gangen. Heller ikke ekspeditør Marita Skage frykter Lidl.

Kanskje blir køen på Lidl fremtidens nye møtested i Eidsvåg. Eller vil beboerne i Eidsvåg fortsette å koke kaffe og invitere naboene på en prat?