• Så fint det blir, stråler Hanna Kai (5) og henger opp den laaange julelenken hun har laget sammen med andre barn.

Papirpynten skal pryde Korskirken når dørene åpnes til fest og middag julaften. Ingen trenger å være alene julaften. Julen er for alle. Det finnes flere steder små og store kan gå for å hygge seg sammen med andre. Langbord på Banco Rotto

På Banco Rotto, for eksempel. For femte år på rad disker Kjell Gunnar Myre opp til fest i samarbeid med kolleger og venner.

— Her blir det langbord, hvite vifteservietter, pinnekjøtt, riskrem, julekaker og kaffe, sier Myre.

Ildsjelen synes det er en glede å invitere til gratis julemiddag for dem som ikke har så trivelige alternativer på julaften.

I fjor kom 129 mennesker innom og satte seg ved langbordet. Han regner med minst like mange i år.

— Vi begynner klokken tolv, men folk kommer når de vil. Så holder vi på utover, prater litt, synger litt, griner litt og ler litt. Når det ikke er flere mennesker igjen her, kjører vi resten av maten ned til Korskirken, slik at det blir nattmat der, sier Myre.

Alkohol blir det ikke å få, men rikelig med Clausthaler og brus. Han har dessuten kjøpt inn masse aluminiumsfolie.

— De som ikke klarer å spise opp alt, får resten med seg hjem.

Duft av jul i Korskirken

«Deeeilig er jooorden», toner det vakkert fra koret som øver til kirkekonsert. Ikke lenge igjen nå.

Korskirken er etter hvert blitt et kjærkomment samlingssted for dem som ikke vil være alene på julaften. Barn, voksne, husløse, rike, mindre rike.

— Det er ikke bare de hjemløse som kommer hit, understreker Norunn Noremark ved Kirkens Bymisjon i Bergen. Alle kommer til Korskirken. Skilte foreldre som ikke har ungene denne julen, for eksempel.

Det blir julemiddag her også. Lekekrok for barn, juletregange og alt som hører julen til. Lille Hanna Kai Barstad Golberg (5) har i hvert fall bidratt til å gjøre Korskirken ekstra fin før feiringen mandag. Sammen med 20 andre barn i Kinagruppen til adopsjonsforeningen «Verdens barn» har hun laget en femti meter lang julelenke! Helt på eget initiativ. Ikke småtterier. Hanna Kai er tydelig stolt. Pluss veldig fornøyd med sin egen nisselue med gullhjerte på.

Gullhjerter finnes det i mange varianter i disse dager.

— Det er så mange som bidrar med penger og annet. I dag kom en liten jente inn på kontoret vårt med seks hundre kroner som hun hadde tjent ved å selge stearinlys, smiler Noremark.

Varme hos Frelsesarmeen

Frelsesarmeen har også hus- og hjertevarme til byens ensomme julesjeler.

— Vi merker godt at det nærmer seg jul, sier daglig leder Gro Håheim. Folk vil inn i varmen. Finne ro. De provisoriske brakkene i

Møllendalsveien fungerer fint når hospitset i Bakkegaten pusses opp. De 36 sengene er stort sett fulle hele tiden.

— Vi lager julemiddag og kaffekos med frukt og kaker til beboerne her. Så kommer folk fra Frelsesarmeen og synger og spiller, sier Håheim. Dersom noen skulle trenge et sted å varme seg julekvelden, får de selvsagt komme inn. Er det en seng ledig, får de den.

Godt de finnes der ute. Menneskene med hjerterom.

JULEFORBEREDELSE I KIRKEN: Hanna Kai Barstad Golberg (5) har sammen med andre barn laget en kjempelang julelenke som skal pynte opp Korskirken til den varme festen mandag. Flott innsats!
FOTO: GIDSKE STARK