— Mange vet ikke at god munnhelse har betydning for den generelle helsen. Slurv med tannpuss kan være livsfarlig. Det gjelder særlig for de som er fysisk svekket og har dårlig immunforsvar, sier professor Gunhild Vesterhus Strand til BT.

Hun er leder for seksjon ved det medisinsk-odontologiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Inhalerer munnbakterier

— Selv om du føler deg utslått av influensa eller annen sykdom, bør du ikke slurve med tannpussen. Mikrobene i munnhulen vil da formere seg raskt, og disse kan pustes rett ned i lungene, sier Vesterhus Strand, og forklarer:

— I den senere tid har man forstått at bakterier fra munnhulen lett kan inhaleres. Det vil si at de trekkes inn med pusten, og kan forårsake lungebetennelse, eller en forverring av kronisk sykdom. Noe som kan gi en for tidlig død, advarer hun.

Munnhulebakterier i hjernen

— Folk må begynne å forstå at munnen må sees på som en del av kroppen, sier Vesterhus Strand.

— Å ha munnen full av betennelse, er det samme som om du hadde hatt et underliv full av betennelse. En betennelse påvirker hele deg, sier hun, og legger til:

— En tannkjøttbetennelse er i flatemål som et sår på hele håndflaten.

I munnen kryr det av bakterier. De kommer fra mage- og tarmkanalen, fra hudens normalflora, og fra verden utenfor. En tannkjøttbetennelse kan gi disse bakteriene tilgang til blodomløpet, og det bekymrer Vesterhus Strand.

— Bakterier fyker ut i blodbanen, og koloniserer og bygger seg opp. Vi har bevis for dette. Det er funnet munnhulebakterier både i hjerte, ledd og hjerne, sier hun.

Diabetes og revmatisme

Betennelser er immunforsvarets metode for å bekjempe bakterier. Immuncellene jobber på spreng. I tillegg til skadene bakteriene gjør rundt i kroppen, kan også giftstoffer fra betennelsesreaksjoner utløse selvdestruktive reaksjoner fra immunforsvaret.

— Giftstoffene kan være til skade i ledd, og kan skape revmatisme, forklarer professoren.

Diabetikere er en spesielt sårbar gruppe. De får lettere infeksjoner, og det skal færre bakterier til for at diabetikere får store betennelser og sår i munnhulen.

— Betennelsen vil igjen føre til lekkasjer av giftstoffer som kan virke direkte på bukspyttkjertelen, og dermed gjøre diabetesproblemene større.

Bukspyttkjertelen produserer blant annet insulin som regulerer blodsukkeret. Resultatet av Karius og Baktus sine herjinger i munnen, kan altså bli flere komplikasjoner for diabetespasienter, som for eksempel sår som ikke gror.

800 ulike bakterier

Men professoren er kritisk til påstander om at tannkjøttbetennelse kan føre til for tidlig fødsel og kreft.

— Selv om det er vist en sammenheng, er årsaksforholdene så uklare, at jeg tror nok at det er flere livsstilsfaktorer, for eksempel røyking, som er mer avgjørende.

— Når tannkjøttbetennelse kan påvirke immunforsvaret, kan det da hende at diffuse sykdommer kan ha sitt opphav i tannkjøttbetennelse?

— Det har jeg aldri sett. Vi har ingen indikasjon på det, men alle kan tenke seg at når det finnes 800 forskjellige typer bakterier i munnhulen, og de har nærmest fri tilgang til blodomløpet, så kan det umulig være gunstig, sier professoren.

Tannpuss viktigere enn armvask

Hun peker på at tannhelse også har en samfunnsøkonomisk side:

— Dårlig munnhelse, særlig hos eldre, kan føre til sykdom slik at vi får flere sykehusinnleggelser. Folk må passe tennene sine, og pleiere i hjemmetjeneste og i institusjoner må forstå at det er viktigere å stelle munnen til folk enn det er å vaske dem under armene. Det er fortsatt for mange eldre som ikke får god nok hjelp til munnstell. Et mangelfullt stell kan ruinere et godt tannsett i løpet av få måneder, sier Vesterhus Strand.

MATRESTER: Om rester av mat blir liggende, trives bakteriene godt.
GUNHILD V. STRAND