For å hindre store snøskred langs fylkesvei 53, skal Vegvesenet teste ut noe helt nytt i Norge i vinter: Snøskredtårn.

Tårnet er i første omgang er et prøveprosjekt, og skal settes opp like ved Tyin i Oppland. Det skal kunne utløse kontrollerte skred langs fylkesveien både i Oppland og Sogn og Fjordane.

Tårnet er åtte meter høyt, og inneholder i utgangspunktet 12 sprengladninger. Når et skred skal utløses, senkes en sprengladning på 5 kilo ned fra tårnet og blir hengende i løse luften under tårnet. Når ladningen går av, vil trykkbølgen sette snøen rundt i bevegelse.

Stenger veien

Syver Øistuen, byggeleder ved driftsseksjonen i Vegvesenet i Oppland, forteller at flere sikkerhetstiltak iverksettes før et skred utløses.

— Vi vil stenge veien når ladningen går av. I tillegg vil vi ha folk der oppe som skal ha synlig oversikt over området. Det skal ikke være mulig å utløse et skred hvis man ikke har god sikt, sier han til bt.no.

Han forteller at en geolog alltid vil gjøre vurderinger av området før man eventuelt utløser et skred.

Øistuen kan ikke gjøre rede for lydnivået på sprengladningen, men betegner sprengladningen på 5 kilo som liten, og legger til at tårnet står langt ifra nærmeste bosted.

En halvmeter av gangen

Målet med skredtårnet er også at man skal kunne sprenge løs snø før det blir så mye at det når fylkesveien.

— Vi håper å kunne sette i gang et skred allerede ved 40 centimeter snø, også håper vi at skredet ikke har så mye energi at det når helt ned til fylkesveien, sier han.

Og skulle skredet likevel nå ned til veien, vil veien ryddes på vanlig vis etter et skred.

På verdensbasis er snøskredtårn langt ifra nytt. I Østerrike og Sveits har man allerede satt opp rundt 200 tårn.

Tårnet som skal stå ved fylkesvei 53, koster 1,5 millioner å bygge.

På Wyssens nettsider kan du se video av et snøskredtårn som utløser et skred (videofil).

SLIK FUNGERER DET: (Trykk for større grafikk) Her er oppskriften på hvordan snøskred skal kunne utløses og dermed forebygges. GRAFIKK: Nyhetsgrafikk