TORGEIR NORLING

— Vi nordmenn godtar alt mulig, sier Eva Johansen, og tenner en røyk ved Fotballpubens uteservering i Bergen sentrum.

I prinsippet kan hun ha kostet utestedet dyrt. Ifølge arbeidstilsynet er nemlig Fotballpubens frist til å fjerne glassveggene rundt uteserveringen ute. Nå kan de vente en bot på 40 000 kroner for brudd på røykeloven

— Vi har sagt at røyken i lokalet er for tett. De hadde en frist til i går å gjøre noe med dette. Hvis det ikke er gjort kommer vil til å iverksette en engangsmulkt på 40 000 kroner, sier Ane-Mette Størkson, seniorinspektør i arbeidstilsynet i Bergen.

Ukjent for Fotballpuben

Ifølge Størkson må det, for å unngå røykeforbudet, være tre frie vegger fra bordhøyde og opp til takhøyde ved en uteservering.

Allerede i begynnelsen av måneden fikk Fotballpuben et varsel om tvangsmulkt. Da fortalte Paal Davanger, produktansvarlig ved Fotballpuben, at de ville påklage det meste for å se om det fantes smutthull i systemet.

Foreløpig kan vi ikke se at noe er gjort for å utbedre forholdene. Vinduene varmer like godt som før, og det dampes tett ved de fleste bordene.

Frank Binner, ansvarshavende ved Fotballpuben forteller at han ikke er klar over at de nå står i fare for å bli bøtelagt.

— Dette er helt nytt for meg. Vi har anket vedtaket fra arbeidstilsynet. Jeg trodde vi kunne fortsette som før inntil saken ble endelig avgjort, sier han.

Ifølge arbeidstilsynet er dette ikke tilfelle. Fotballpuben må enten stanse røykingen umiddelbart, eller fjerne vinduene.

— Det er helseskadelig med røyk, og det er grunnen til røykeforbudet. Derfor må de følge pålegget til klagen er ferdigbehandlet. Får de medhold kan de eventuelt sette opp igjen veggene eller begynne å røyke der igjen, sier Ane-Mette Størkson.

Vil gi etter

Arbeidstilsynets argumenter får liten støtte blant Fotballpubens gjester.

— Røykerne blir herjet altfor mye med, sier 42 år gamle June Kleppe fra Notodden.

— Det har vært røykernes trøst å sitte her og drikke billig øl, forteller en av de andre gjestene.

Det kan det nå bli slutt på. Frank Binner forteller at Fotballpuben med dette kan bli nødt til å bite i gresset, og fjerne vinduene.

— Det er litt kjedelig å betale 40 000 kroner. Er det et pålegg så er det et pålegg, sier han.

— Så hvis dette stemmer kommer det til å bli trivelig her når vinterstormene kommer.

VISSTE IKKE: Frank Binner, ansvarshavende ved Fotballpuben(til høyre) var ikke klar over at utestedet står i fare for å bli bøtelagt. —Det er kjedelig å måtte betale 40 000 kroner, sier han.<p/>FOTO: KNUT STRAND