Ingvard Hageberg (70) fikk en uvanlig reklamebrosjyre i postkassen på Frekhaug i Meland lørdag formiddag.

Et nettsted reklamerer for produkter som skal gjøre bilskiltene dine usynlige for politi, lasermålere og fotobokser, og lover «null mer bompenger» og «null mer bøter».

— Dette er suspekt markedsføring og fremmer ikke akkurat trafikksikkerheten. Dette kan da ikke være lovlig, sier Ingvard Hageberg.

— I mine øyne er denne formen for markedsføring å oppfordre til lovbrudd, sier Hageberg om A5-arket.

Det bekrefter Hordaland politidistrikt.

— Det er ikke lov å kamuflere bilskilt. Det høres rart ut at folk selger ting som er ulovlig. De som kjøper dette, må være enda dummere, sier operasjonsleder Terje Hilland.

Han sier de ikke har mottatt klager på reklamen.

- Oppfordre til lovbrudd

På hjemmesiden reklamerer selskapet blant annet for en elektrisk skiltskjuler, som finnes både i bil- og MC-versjon.

Om bilversjonen heter det blant annet: «Bare trykk på en knapp på fjernkontrollen for å umiddelbart dekke begge skiltene på bilen. To høyhastighets elektromotorer driver et glidende skjold over skiltene (det tar bare 2 sekunder å dekke eller avdekke skiltene).»

På samme sted reklameres det også for såkalt fotostopper og laserblokkering for bil og MC. Produktene er utførlig illustrert med både stillbilder og video.

POD har fått tips

Hos Politidirektoratet (POD) har de nylig blitt gjort oppmerksom på det aktuelle nettstedet.

— Jeg har fått noen mailer om dette nettstedet denne uken, sier trafikkansvarlig i POD, Jan M. Guttormsen.

Han sier det også tidligere har vært folk på markedet som har prøvd å formidle varianter av slike produkter - typisk spray og ulike former for filmer som skal klistres på bilskiltene.

— Men tidligere har det vist seg at filtrene på våre ATK-kamera klarer å lese skiltene, likevel. Men denne nye siden har jeg ennå ikke vært inne og sett på, sier Guttormsen.

- Åpenbart ulovlig å bruke

- Nei, for der reklamerer de også for fysiske skiltskjulere, en slags gardin som glir over og dekker til skiltene?

— Sier du det, svarer Guttormsen, og går inn på nettstedet mens bt.no snakker med ham.

— He, he, ler han oppgitt etter en kort stund, da han har sett videosnutten av den elektriske skiltskjuleren i funksjon.

— Det er vel ikke nødvendig å si hva jeg mener om det juridiske rundt dette. Det er helt åpenbart at bruk av en sånn innretning er ulovlig, like ulovlig som å tildekke skiltene på annen måte.

- Er det aktuelt å gjøre noe overfor nettstedet som selger disse produktene?

— Nei, du vet: Det meste er lov å selge, men ikke nødvendigvis lov å bruke. Radar- og laservarslere kan selges og kjøpes helt lovlig. Men bare du har et slike apparat i bilen, så er det ulovlig, sier Guttormsen.

Kan få bruksforbud

PODs trafikkansvarlige sier at de heller vil følge nøye med fremover - og finne passende reaksjoner for bruk av slike kamuflasjeprodukter.

Standardforelegget for å kjøre uten foreskrevne kjennemerker på bilen er 2000 kroner. Men kamuflasjebøter kan ifølge Guttormsen bli langt høyere.

— Tas man på fersken, er det åpenbart at det blir bot. Og avhengig av omstendighetene kan en slik bot komme til å svi skikkelig.

— Hvis noen gjør noe bevisst for å unngå å bli identifisert på veien, og kombinerer det med stygg kjøreadferd, kan det i ytterste konsekvens gi ett års fengsel. Det kan også bli snakk om bruksforbud for bilen, sier Guttormsen.

bt.no kontaktet lørdag firmaet via et skjema på deres hjemmeside, men har ikke fått svar.

REAGERER: - Dette er suspekt markedsføring og fremmer ikke akkurat trafikksikkerheten, sier Ingvard Hageberg om skiltkamuflasjeproduktene. Lørdag fikk han en brosjyre for nettstedet i postkassen sin i Meland.
Ørjan Torheim