«Mystisk. Ingen nedbør. Bare sol. Og en liten regnbue».

Slik beskriver BT-journalist Jo Hjelle værfenomenet han observerte fra Sandviken fredag kveld.

Tips eller bilder? Send SMS/MMS til 2211 eller e-post til 2211@bt.no!

Mystisk? Nei, ikke så veldig. Det er bare solen som reagerer med iskrystaller langt der oppe i troposfæren. Fenomenet har fått navnet «bisol».

— De oppstår som oftest i forbindelse med cirrus-skyer og halo. Det er ikke så veldig uvanlig, men iskrystallene og solen må være i en spesifikk vinkel for at det skal kunne oppstå, sier Tone Christin Thaule, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Solens refleksjon

Det hele er et såkalt optisk fenomen, som faktisk er en refleksjon av solen:

SER DU 'AN?: Refleksjonen var synlig et godt stykke opp mot himmelen.
Jo Hjelle

Se for deg at den glødende ildkulen observeres på en strak linje. På hver sin side av solen i sør og nord oppstår det en refleksjon, ofte i form av en regnbue. Denne regnbuen kommer på grunn av sollysets brytning og refleksjon i nettopp iskrystaller.— Det henger litt sammen med halo, men halo er noe som oppstår rundt hele solen. Dette er i utkanten av solen, sier Thaule.

Mer skyer i morgen

Hun anslår at fenomenet som Hjelle observerte er på sørsiden av solen.

— Derfor vil det kanskje være en tilsvarende lenger nord, mener meteorologen.

Cirrus-skyene som må være til stede for at bisolen skal kunne eksistere, ligger langt oppe i troposfæren. Det er med andre ord en del skyer som har kommet innover Vestlandet langfredag.

— I morgen blir det mer skyer enn det vi hadde i dag, spesielt i den første delen av dagen. Etter hvert kan det løsne litt opp, sier Thaule.