— Vi fikk denne i Oslo i dag. Den har trolig blitt sendt fra Bergen i går eller før helgen, sier Åse Marie Lerfald, som for tiden pryder seg med tittelen julegavedetektiv.

Hun sitter med pakken merket «Til Marlén, fra Nissene i Bergen», men står så langt nærmest uten spor i saken. Den 20 ganger 15 centimeter store julegaven har trolig har den falt ut av en større innpakning i løpet av ferden. Nå står den uten adresse.

— Det er usikkert hvor den skal. Håpet vårt er at noen kjenner igjen håndskriften eller papiret, og at vi på den måten kan få den frem til riktig eier, forteller Lerfald.

20 år med detektivarbeid

Sammen med sin kollega, opplever hun hektiske dager før julaften. I 20 år har julegavedetektivene eksistert. Selv har Lerfald prøvd å løse gavemysterier gaver i ti av dem. Og sesongen er langt ifra over når julen ringes inn.

— Vi starter to uker før julaften og holder på til omkring en uke etter nyttår. Vi har løst mange av disse oppigjennom årene, forteller hun.

Flere titalls pakker

Omkring 300 forsendelser havner på villspor i løpet av sesongen, men mesteparten er brevpost. Likevel dukker det opp noen titalls pakker på kontoret i Oslo.

— Det blir rundt 50 pakker vi prøver å spore opp mottakeren til i løpet av de fire ukene vi holder det gående. Så langt ligger vi på mellom 10 og 15 i år, men vi forventer mange i dagene fremover, siden fristen for å sende pakker går ut i dag, sier detektiven.

Jobber også julaften

De to kollegaene holder det gående til og med julaften, før de tar en pause. Og kan de hjelpe, så står det ikke på servicen.

— Vi strekker oss langt for å få ut det vi kan. Er det pakker i Oslo-området som vi finner riktig mottaker til, så kjører vi de også ut direkte til kunden, sier Lerfald.

Tar i bruk flere midler

Både postens system og sosiale medier blir tatt i bruk i jakten på de som skal pakke opp gavene. Men engasjementet er også stort blant frivillige.

— Pakkene ligger også ute på Posten sine nettsider, og vi har folk som ringer og tipser om hvem mottakerne kan være ut ifra håndskrift og lignende, forteller gavedetektiven.