Havregrøt til frokost, brød med syltetøy til lunsj, pasta, lapskaus eller havregrøt og banan til middag, og litt eple og brød igjen til kvelds. Mat blir det av en tier om dagen, men ikke tro at det er enkelt å presse mest mulig føde inn i hver bidige krone.

— Denne uken kan vi ikke ta oss råd til nok kaffe, så vi brygger det samme kaffepulveret både to og tre ganger, sier Kari Elida Eriksen og Vilbjørg Meyer.

— Vi drikker skvipet!, sier de to, og ler litt av seg selv.

Vil vise solidaritet

Lørdag har de sammen med fem andre i Changemaker Bergen student, lokallaget til Norges største ungdomsorganisasjon for utviklingspolitikk, levd på 10 kroner dagen i fem dager.

De syv har dermed unnagjort den internasjonale kampanjen «Live Below The Line», som har som mål å øke bevissthet i kampen mot fattigdom.

— Hensikten er å vise solidaritet for dem som ikke har de samme mulighetene som oss. Men det er også en symbolsk handling, hvor det handler om å se lenger enn sin egen nese. Klarer vi å påvirke bare en person, så er det godt nok, sier Leah Elisabeth Thorstensen (20).

Ukebudsjettet er nærmest et kunsttykke. Mandagens totalpris landet til slutt på 9,999 kroner (se bilde under).

UKEMENY: Detaljert planlegging må til for å leve på 10 kroner dagen. Ifølge FN-sambandet lever rundt én milliard mennesker i ekstrem fattigdom i dag.
Eirik Brekke

— Enkelt og godt

— Tomatbønner måtte vi bare glemme, for eksempel. Pasta, brød og fiskepinner gir mye mer for pengene, forteller jentene.

Fra karet på kokeplaten i leiligheten til Eriksen og Meyer duftet det av både poteter og gulrøtter fra ferdigblandingen.

— Det er lapskaus. Praktisk, enkelt å lage, og noe jeg egentlig pleier å spise til vanlig. Men nå måtte vi bytte ut grønnsaksbuljongen med kjøttbuljong. Det ble rett og slett for dyrt, sier Vilbjørg.

4,17 kroner. Det ble prisen på tirsdagens middag, som de også skal ha i morgen. De seks jentene stiller seg i kø foran gryten.

Felles glede

— Hva føler dere nå?

— Dette er digg! Glede, lykke!

Alle fniser litt, men tankene har nådd magen, og den forteller at de er så sultne, så sultne.

— Vi har nok allerede blitt mer bevisste på hvor mye mat vi bør kjøpe. Tanken på å kaste mat nå, for eksempel, den blir helt fjern, sier Johanne Mamohau Egenberg Huurnink (22), som til vanlig er sykepleier på Haukeland.

Til salt i grøten

— Flere på jobben har tilbydd meg både det ene og det andre. Men vi har ikke lov til å ta imot almisser, forteller hun, og smiler.

Til og med en klype salt til havregrøten er kalkulert – og det koster faktisk 0,009 kroner. Totalt svir herligheten av 1,57 av 10 kroner i dagsbudsjettet.

— Havregrøt viste seg å være mye dyrere enn vi trodde. Blåbærsyltetøyet på havregrøten måtte vi bare kutte ut, sier Brit Nerhus (23).

— Vi er heldige

Men det er én ting de ikke har satt en prislapp på i budsjettet – rent vann.

— Og det er ikke gitt for fattige mennesker. Vi er utrolig heldige som har tilgang på rent vann, sier Iris Nesje, gullsmed og leder i studentorganisasjonen til Changemaker i Bergen.

- Har dere konsultert lege?

— Vi har ikke snakket med noen andre som har prøvd det før. Det er et ekstremt prosjekt, men det er en del av poenget. Vi har ikke tenkt å la det gå utover helsen, og vi har snakket om det kommer til å bli tøft. Men jeg satser på at jentene greier det, sier Marie Louise Landøy, PR-ansvarlig i Changemaker Student Bergen, som måtte ta middagen på lesesalen.

Savner sjokolade

- Hva savner dere mest?

— Sjokolade. Jeg elsker sjokolade, bedyrer Leah Elisabeth Thorstensen.

— Potetgull! Akk, jeg vurderte å gå en annen vei hjem fra skolen for å unngå en ekstremt, fristende reklame. Jeg er så glad i potetgull, forteller Kari Elida Eriksen.

LAPSKAUS: Enkelt og godt, ifølge jentene i Changemaker Student Bergen. Pris? 4,17 kroner per person.
Eirik Brekke