— Disse tomatene er kjempefine, økologiske til og med. Det er fullstendig absurd å tenke på at folk sulter når jeg ser ut i dette rommet, sier Julie Jin.

Hun står på kjøkkenet i Robin Hood huset. Bordene er dekket av friske grønnsaker, brød, kasser med aspareges, melk, smør, poteter, jordbær og ananas. Alt er samlet inn fra butikker som egentlig skulle kaste varene.

— Ofte er det veldig små ting som gjør at de ikke vil selge maten, for eksempel feil på emballasjen. Jeg kan ikke se at noe av dette er dårlig, sier Julie Jin.

1000 tonn mat i bosset

I morgen arrangeres Matgilde mot hungersnød i Skostredet. Festmaten skal lages av varene som er utgått på dato. Kokkene får forsyne seg fritt fra bordene på Robin Hood huset og tryller frem lekre retter. Målet er å sette fokus på overforbruk og miljø.

Én milliard mennesker lider i dag av kronisk sult. Samtidig kastes nesten halvparten av all mat som blir produsert.

I Norge kaster vi nærmere tusen tonn god mat hver dag.

— Vi lever i en verden med enorme kontraster. Det blir ekstra synlig rundt juletider. Noen har masse mat, varme og familie, mens andre mangler det meste, sier Jin.

Samler inn til Redd Barna

Sammen med Laima Nomeikaite er hun en av initiativtakerne til Matgilde mot hungersnød, som ble arrangert for første gang for tre år siden. I sommer laget organisasjonen fest for nærmere 1000 mennesker i Nygårdsparken. Menyen var den samme; Mat som skulle kastes.

— Dette er jo et holdningsskapende arbeid. Vi ønsker økt bevissthet på kasting av mat og fordeling av ressurser. Men den viktigste forandringen handler om positive følelser, og det er det vi ønsker å skape gjennom Matgildet, sier Nomeikaite.

I tillegg til å servere mat samler initiativtakerne inn penger som skal brukes til dem som har minst.

Tidligere har donasjonene blant annet gått til Kirkens Bymisjon. Denne helgen går pengene til Robin Hood-huset og Redd Barna.

Flere er blitt bevisste

— Vi opplever at det har skjedd endringer etter at vi begynte med dette arbeidet. Flere butikker er mer bevisste på hva de kaster og gir maten videre til andre, sier Jin.

Grønnsakene er godt plassert utover bordene. Snart kommer kokkene for å forsyne seg og planlegge morgendagens meny. Arrangøren håper på godt vær, slik at mange vil delta.

— Vi står overfor store miljøutfordringer. Det er viktig at fokuset flyttes fra penger og materielle verdier. Når folk rundt oss mangler mat kan vi ikke være passive, sier Jin.

DESSERT: Flere kasser knallrøde jordbær var blant matvarene som skulle i bosset.
Kristin Jansen