I tre og et halvt år har ektefellen Asbjørn Gullaksen og hans to barn ventet på telefonen som skal fortelle dem hvem som drepte Eileen mandag den 19. april 1999. Dette er dagen den 47-årige kvinnen forsvant fra behandlingsstedet Balcova Termal utenfor Izmir i Tyrkia. To dager senere ble hun funnet voldtatt og drept under en 50 meter høy skråning i et utilgjengelig skogområde bare noen kilometer fra revmatikersenteret. Eileen oppholdt seg i Izmir som reisefølge for en venninne med revmatisme.

Klarsynte «ser» morderne

TVNorge tok med seg to klarsynte kvinner til Tyrkia for å rekonstruere drapet. Kvinnene gir langt på vei sammenfallende opplysninger, men ser forskjellige gjerningsmenn.

Ifølge Deborah Borgen fra Sandefjord var tre tyrkiske menn involvert i drapet. Den ene overgriperen skal fremdeles bo i området. Svenske Lena Ranehag mener derimot at morderen er en tysk idrettsmann som oppholdt seg ved behandlingssenteret på det tidspunktet Gullaksen ble myrdet. Ranehag hevder morderen har en skade i venstre overarm. Tyskeren skal ha vært i Tyrkia i forbindelse med et idrettsarrangement. Ranehags syn ble mottatt med stor interesse av tyrkisk politi, som kalte henne inn til avhør.

— Tyrkisk politi ble interessert fordi de har en annen person som fremdeles ikke er identifisert, sier innslagsprodusent Vibecke Rolland i TVNorge.

Rolland dro til Tyrkia for å produsere søndagens episode av «Fornemmelse for mord». Hun er rystet over forholdene.

— Tyrkisk politi har ikke funnet drapstidspunktet, hvilket er ganske utrolig ettersom det bare gikk to døgn til liket ble funnet. Først i år ble over førti norske menn som befant seg på stedet sjekket ut av saken! Skal man først bli drept, bør man ikke bli drept i utlandet. Byråkratiet er tungrodd, alt må gå gjennom Interpol. Norsk politi bør dessuten ta mye mer initiativ, konkluderer Vibecke Rolland.

- Politiet har vært passive

Asbjørn Gullaksen har vært delaktig i TV Norges rekonstruksjon av drapet. Selv er han ikke med i programmet. Han ønsker ikke å bli avbildet på tv eller av pressen, men går med på å snakke med Bergens Tidende.

— Det de klarsynte kom frem til var sterkt. En del av det de ser er nye opplysninger for meg, sier Gullaksen. Han synes det er vanskelig å bedømme hvor mye man kan stole på klarsynte, men har stor tro på at enkelte mennesker har større evner til å se og sanse. Gullaksen setter sin lit til at opplysningene som kommer frem kan kaste nytt lys over saken. Han mener samarbeidet mellom tyrkisk politi og norske myndigheter fungerte dårlig.

— Jeg synes det er helt utrolig at det ikke er en kontaktperson i slike saker. Vi fikk ingen informasjon fra norske myndigheter. Det var pressen som var kontaktleddet vårt, fastslår Gullaksen.

— Jeg har ikke lyst til å kritisere enkeltpersoner på Lindås og Meland lensmannskontor eller i politiet. Men de har vært veldig passive.

Utlover dusør

Asbjørn Gullaksen håper andre som kommer i liknende situasjon vil få bedre oppfølging enn ham selv og hans to barn.

— Vi fikk tilbud om ti timer hos psykolog. Det tok vi imot. Men ti timer er jo ingenting. Du er overlatt til å klare deg selv i slike situasjoner. Først i fjor fikk vi se det virkelige gjerningsstedet. Tidligere hadde vi fått utpekt samme sted som pressen, men det var ikke der Eileen ble myrdet. Det var merkelig og ubehagelig å vite at stedet ble holdt hemmelig.

Asbjørn Gullaksen håper stadig nye opplysninger skal dukke opp.

— Jeg har ikke forsont meg med at drapet aldri blir oppklart. Jeg ønsker en oppklaring. En å rette hatet mot, kommer det stille.

— Hater du gjerningsmannen?

— Det er vanskelig å si når jeg ikke vet hvem det er. Jeg har utlovet en dusør på 100.000 kroner for tips som sørger for at saken blir oppklart. Den lovnaden står ved lag, sier Asbjørn Gullaksen.

Dersom du har opplysninger om hvem som drepte Eileen Gullaksen kan du tipse Lindås og Meland lensmannskontor på vakttelefon 97 74 28 00.