I en lastebåt under Puddefjordsbroen ligger de fem første etasjene til det som skal bli verdens høyeste trehus.

— Dagen i dag er en milepæl. Vi har jobbet med dette siden 2007, og nå kan vi endelig begynne med ordentlig bygging, sier prosjektsjef i Bob Eiendomsutvikling, Ole Herbrand Kleppe.

Foran ham ligger lastebåten, og bak ham betongkjelleren, som alle de 43 modulene om bord skal plasseres på. Rundt en time på overtid er mannskapene klare til å laste av en og en modul. Den første er inngangspartiet, og så kommer en toromsleilighet. Den kommer fiks ferdig med kjøkkeninnredning og flislagt bad. Her er det bare å ta med seg møblene og flytte inn, når den bare er festet på plass.

— Dette er helt lego. Vi må slutte å bruke hammer og sag på byggeplassene. Det er dette som er fremtiden for byggebransjen, sier Kleppe.

133 puslespillbiter skal bli et 51 meter høyt leilighetsbygg ved Damsgårdssundet. Prosjektet heter passende nok Treet.

Limes sammen

De største og tyngste modulene veier 14 tonn fordelt på 5,3 ganger 8 meter. Modulene er bygd i Estland. Grunnen til at byggherren kan bygge så høyt i tre er et rammeverk i limtre, planker som er limt sammen.

PÅ PLASS: Den første modulen settes på plass på kjelleretasjen i betong. Dette er inngangspartiet.
KJERSTI BINH HEGNA

— Hittil har ikke treindustrien klart å levere løsninger for å bygge så høye trehus. Dette er nybrottsarbeid og viser at det er mulig, sier Kleppe.

Teknikken er brukt siden 1970-tallet og er blant annet brukt på taket på Gardermoen lufthavn og på Vikingskipet på Hamar. En av fordelene med å bygge i tre er at bygningen vil binde CO2. Samtidig er selve bygningen energieffektivt.

Bedre for miljøet

Ifølge Kleppe er det høyeste trehuset i dag et 47 meter høyt Buddha-tempel i Japan. Tidligere har BT skrevet at det høyeste skal ligge i Melbourne i Australia. Kleppe er uansett ikke i tvil om at BOB-huset vil miste tittelen temmelig snart.

— Om tre til fem år er det noen som har tatt det videre, sier han.

Rundt 30 mann jobber på området for å få modulene på plass. Atter andre har tatt turen, bare for å ta en kikk. En av dem er ansvarlig arkitekt i Artec AS, Per Reigstad.

— Risikoen er borte ved dette bygget. Bergenserne vil legge merke til dette når det reises. De første syv etasjene når opp til broen, og så kommer det syv til, sier han.

Helt trygt

Studenthyblene på Grønneviksøren var også et modulbygg, men som endte i rettssak etter at stabiliteten i bygget ikke var god nok da det sto nesten ferdig.

— Man kan ikke skylde på modulene når det ikke har vært godt nok ingeniørarbeid, sier Kleppen, og forteller at BOB har lagt mye arbeid i dimensjonering og konstruksjon.

— Vi har tatt den saken ad notam og sørget for ikke å komme i samme situasjon, sier han.

Neste modulforsyning kommer i januar og den siste i april. Bygget skal stå ferdig etter planen høsten 2015.

Halvparten av de 64 leilighetene er solgt.

STORE LEKER: Prosjektsjef i BOB Eiendomsutvikling, Ole Herbrand Kleppe, forteller at modulhuset er skikkelig avansert lego.
KJERSTI BINH HEGNA