En tipser som ønsker å være anonym, gikk gjennom sikkerhetskontrollen på Flesland i 04.30-tiden første juledag med en tapetkniv. Mens han satt og ventet på at flyet til Tenerife, oppdaget han kniven på innerlommen.

— Jeg skulle hente en kulepenn for å skrive ned et mobilnummer. Da ble jeg overrasket. Jeg hadde brukt kniven på julaften og glemt den bort, forteller han.

- Gikk du tilbake til kontrollen?

— Nei, jeg tok ikke sjansen på det. Da hadde de vel tømt hele flyplassen. I stedet gjemte jeg kniven i brilleetuiet, sier han.

På hjemveien fra Tenerife la han kniven i toalettvesken, noe som er tillatt.

«Liker det ikke i det hele tatt»

Securityansvarlig på Flesland, Lasse Solberg, har hatt en travel dag etter at en kvinne tok seg ulovlig forbi kontrollen, noe som førte til full evakuering.

Han er alt annet enn fornøyd etter å ha studert bildet av kniven.

— Jeg liker det ikke i det hele tatt. Det er bare å beklage. Vi kommer til å sette inn ekstra tiltak og tester, vi må øke frekvensen, også på natten, sier Solberg.

- Kan det være at kontrollen er slappere på natten?

— Uansett når du går på vakt, skal du være fit for fight.

Jeg liker det ikke i det hele tatt. Det er bare å beklage. Securityansvarlig Lasse Solberg

Tatt ut av tjeneste

Lasse Solberg sier at de har tatt vakter som har oversett liknende ting, ut av tjeneste. De må gjennomgå tester for å vise at de er kapable til å komme tilbake til røntgenmaskinen.

Solberg vil nå sjekke hva som skjedde Flesland grytidlig 1. juledag.

— Det er veldig lenge siden jeg har fått beskjed om at det har gått en kniv eller andre våpen gjennom. Det er klart det er alvorlig, sier Lasse Solberg.

Helt ukjent er ikke sikkerhetslederen med problemet. I 2009 fikk en passasjer med seg en 30 centimeter brødkniv inn på et Norwegian-fly til Stavanger. Mannen oppdaget selv kniven da han skulle legge bagasjen i hattehyllen.

— Kapteinen opplyste via høyttaleren at de hadde funnet en kniv og gitt en skrape til sikkerhetskontrollen i terminalen, fortalte passasjeren til bt.no.

BEKLAGER: Securityansvarlig på Flesland, Lasse Solberg, vil øke antall tester både natt og dag. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ