I klasserommet til 2 B er det full aktivitet. Døren står på gløtt ut mot den tomme gangen, mens barna er i full gang med å veve vennebånd. Hele skolen er stengt, men to klasser har fremdeles undervisning.

— Det er gøy å være på skolen, sier Tord Fredheim Halvorsen (8).

Han misunner ikke dem som har fri på grunn av streik.

— Det er nesten ingen andre på skolen. Vi får større plass å leke på, og så har vi fått pølser og saft, sier han.

Rektor i klassen

Lærerne til klasse 2 B og klasse 4 A er ikke tatt ut i streik, og derfor har rektor valgt å opprettholde undervisningen for elevene i disse klassene. Når bt.no er på besøk, har de kunst og håndverk med rektor som lærer. Læreren de vanligvis har i faget, streiker nemlig.

LÆRER-REKTOR: Ungene i klassen er veldig fornøyd med å ha rektor som lærer. Fra venstre: Tord Fredheim Holmefjord, Nahom Gizachew Mengesta Lea Flaa, Nadin Souhad Ghazi Al-Aasi og rektor Kari Solberg Eng.

— Jeg kan ikke sette inn vikar, derfor er jeg her nå, forteller rektor Kari Solberg Eng ved Slettebakken skole.De første timene av dagen fikk andreklassingene se film, mens rektor og de ansatte som ikke er tatt ut i streik la planer for skoledagen.

— Det er mange som skal ivaretas, både streikende, elever og lærere. Vi måtte områ oss litt, sier hun.

Grillet til lunsj

Også Daniel Gjerald Høyvik (8) synes det er stas å være igjen på skolen under streiken.

— Det er gøy å være litt alene på skolen. Det er ingen som har ballbingen, så da kan vi spille så mye fotball vi vil, sier åtteåringen.

FORNØYD GJENG: Daniel Gjerald Høyvik (til venstre) og kompisene skriker "sommerferie" høyt da vi tar bilde av ham og Nahom Gizachew Mengesta, Tord Fredheim Holmefjord og Shurjo Roy.

Andreklassingene er fornøyd med å ha fått pølser til lunsj.— Vi pleier å få matpakker levert, men de kom ikke på grunn av streiken. Derfor har vi grillet, sier rektor.

Klar for å trappe opp

Hun er opptatt av at det ikke skal oppleves som en straff å være igjen på skolen.

— Vi hadde nok hatt en litt annerledes skoledag uansett, på grunn av det fine været, sier hun.

Så langt er 28 barnehager og 25 skoler i Bergen rammet av streiken.

Bjarne Mohn Olsvold, pressekontakt for streikekomiteen til Unio i Bergen, vil ikke si når og hvordan streiken eventuelt vil trappes opp.

— Vi forholder oss til at streiken begynte i dag. Vi har et ansvarlig uttak per i dag. Dersom det blir nødvendig for å få regjeringen tilbake til forhandlingsbordet, er vi klare for å trappe opp. Målet er ikke å streike lengst mulig, men å få regjeringen til forhandlingsbordet, sier han.

Vil ha mindre lønnsforskjeller

Unio, som stort sett organiserer personer i offentlig sektor med universitets- eller høyskoleutdanning, streiker først og fremst for å minske lønnsforskjellene mellom privat og offentlig sektor.

- Når vil streiken bli trappet opp?

— Det blir en fortløpende vurdering ut fra om regjeringen tar ansvar for situasjonen eller ikke.

PÅ SKOLEN: Rektor Kari Solberg Eng ved Slettebakken skole sier det er mange som skal ivaretas mens det er streik.
Ronald E. Hole