Tunnelen var stengt for trafikk i ti minutter mens kattejakten pågikk. Vegvesenet hadde på forhånd gitt klarsignal til at tunnelen på hovedveien mellom Oslo og Bergen kunne være stengt i inntil en halv time.

— Vi fikk telefon fra Vegvesenet om at de trengte hjelp til å stenge tunnelen. Vi dro ut og brukte ikke lang tid på å finne katten. Den virket skremt, men var ellers frisk og rask, sier Roy Viktor Ohnstad i Opedal & Sønner.

Sammen med Jarle Tokvam fant han pusen 500-600 meter fra Gudvangen-siden.

Tokvam ble en del oppklort i forbindelse med kattejakten.

— Vi ofret litt blod, kan du si, flirer Ohnstad.

- Helt utrolig

Leder Randi Aarethun i Dyrevernlaget i Indre Sogn er svært takknemlig for at Vegvesenet gikk med på å stenge en så viktig tunnel for at katten kunne bli reddet ut i live.

— Jeg er så glad for at den har overlevd. Det er helt utrolig. Et under, sier Aarethun.

Katten ble observert av bilister cirka en kilometer inne i Gudvangatunnelen i morges. Men allerede mandag ble den sett der inne første gang. Da stengte ikke Vegvesenet tunnelen, fordi deres folk trodde den hadde kommet seg ut på egen hånd..

Planen var å stenge tunnelen i dag ved 11.30-tiden, sier vaktoperatør Kjetil Molvær ved Vegtrafikksentralen i Lærdal til bt.no. Men da folk fra Vegvesenets kontraktør, som er Opedal & Sønner, kom til stedet for å stenge tunnelen, fant de katten.

— Egentlig var det en lykke at katten gikk inn i tunnelen. Det viste seg at katten er i så dårlig forfatning at dyrlegen mener at den ikke hadde greid vinteren. Den er en kilo lettere enn den skal være. Vi trodde først det var en kattunge, men kontrollen hos dyrlegen viste at den er over fem måneder gammel, sier Aarethun.

Videre avslørte kontrollen at katten er født ute og at den aldri har hatt kontakt med mennesker.

— Det var trist å se hvor dårlig og utmagret den var, sier Aarethun.

Katten får nå et nytt hjem sammen med hester på en gård i Seimsdalen i Årdal.

Har skjedd før

Også i fjor ble det sett katter inne i den samme tunnelen. Da dyrevernlaget kom seg inn for å lete, ble begge kattene funnet døde. Påkjørt og flatklemt.

Aarethun synes det er utrolig at det igjen er katt i tunnelen.

— Jeg tror ikke kattene tar seg inn i den bråkete og sterkt trafikkerte tunnelen på egen hånd. Jeg tror de blir dumpet der, sier hun.

Hva mener du om tunnelstengningen? Si din mening her.

HOS DYRLEGEN: Ingjerd Bøkenes sjekket katten. FOTO: Randi Aarethun