Se hvilke vann som er trygge til høyre

Målinger lørdag formiddag fra Lille Lungegårdsvann i Bergen sentrum viser at isen er utrygg. Det er også godt skiltet.

Anders Nilsen var en av de som valgte å gå over isen. På hver side av vannet er det et skilt om at isen er utrygg, men det var det ikke alle som fikk med seg.

— Jeg så fotspor på isen så jeg regnet med at den var trygg. Jeg så ikke noe skilt som sa at den ikke var det, så da gikk jeg over, sa han til bt.no ved 17.30-tiden.

Men skiltet sto altså ved vannet.

— Det stopper tydeligvis ikke enkelte. Dette er et fenomen og et problem. Det er bra dere tar det opp, sier operasjonsleder Erik Hole i Hordaland politidistrikt.

Går rett forbi skiltet

Det går fotspor rett forbi skiltet om at «isen ikke er trygg».

— I det området bør du i hvert fall ikke gå. Det er sterkt varierende tykkelse der, sier seksjonsleder Rune Hesjedal i Grønn Etat i Bergen kommune til BT.

De måler og merker isen på 30 vann i byen. Bare åtte av dem er farbare i øyeblikket (se faktaramme).

— Vi får meldinger om at folk ignorerer advarslene både dag og natt, men vi må henvise tipserne til politiet, sier Hesjedal.

I Allehelgens gate 6 er operasjonsledelsen oppgitt over at de må bruke tiden på å passe på bergensere som prøver å gå på vannet.

— Det stjeler litt ressurser i perioder. Vi følger med så godt vi kan, men natt til lørdag er det gjerne mer presserende ting som dukker opp, sier Erik Hole.

Han sier at problemet dukker opp jevnlig.

— Dette skjer generelt når vi har hatt en kulde en stund, spesielt i mellomfaser når det åpenbart er farlig å ferdes på isen. Du kommer fort i en vanskelig situasjon hvis isen ikke bærer. Det er farlig å leve, men man skal gjøre sitt på individnivå for at faren blir minst mulig, sier Hole.

Ferskvann gir tynnere is

Likefullt finnes det bare ett registrert tilfelle der en person har gått gjennom isen på Lille Lungegårdsvann. En barn satte fast foten etter at noen hadde flyttet på merkingen for et par år siden.

Men nå er situasjonen mer usikker enn før.

Vi er veldig forsiktige med det vannet. Folk bør tenke seg om og respektere det som står på skiltene. Rune Hesjedal i Grønn Etat

— Vi oppdaget nylig at det kom ferskvann inn i Lungegårdsvannet. Da oppstår det punkter i isen der det plutselig er tynnere. Så vi er veldig forsiktige med det vannet. Folk bør tenke seg om og respektere det som står på skiltene, sier seksjonsleder Rune Hesjedal.

Lille Lungegårdsvann er ikke en innsjø. Det var opprinnelig sammenbundet med Store Lungegårdsvannet, men sundet ble fylt igjen i 1926. Det går fortsatt en kanal mellom dem. Derfor er det mulig å spore en viss forskjell mellom flo og fjære i vannet.

Hesjedal sier at Grønn Etat forlanger 15 centimeter kompakt is for å klassifisere et område som trygt. Av de 30 vannene de måler, er det bare et fåtall som nå er trygge.

Du kan følge ismålingene på bt.no eller på kommunens egne sider.

Diskuter saken under:

SÅ IKKE SKILTET: Anders Nielsen så fotspor over Lille Lungegårdsvann og gikk utifra at isen da var trygg. - Jeg så ikke noe skilt om at den ikke var det, sier han.
ASTRID ØVRE HELLAND
ADVARER: Seksjonsleder Rune Hesjedal overvåker Lille Lungegårdsvann ekstra nøye. Dette bildet er fra 2012, og problemet var åpenbart også da - mens fotografen tok bilde av Hesjedal, spilte ungdommer fotball på isen bak ham.
LISA TURØY CHRISTIANSEN (arkiv)