Da Logehaven rustet opp i forbindelse med innføringen av den nye røykeloven, la man ned varmekabler og nye fliser i gulvet. Noen av flisene hadde inngravert Hansas logo og ordet lettøl. Det ble for sterkt og utløste en feide med skjenkekontoret som pågikk i årevis.

Tepper ikke nok Kontor for Skjenkesaker mente flisene var ulovlige. Hansa-logoen ble betraktet som alkoholreklame. Brev gikk mellom skjenkekontoret og Dikterstuene, som eier Logehaven og Wesselstuen, i tillegg til Holbergstuen.

— Vi la tepper over flisene, slik at de ikke skulle være synlige, men det hendte at teppene forskjøv seg. Dette oppdaget kontrollørene når de kom innom. Vi ble innrapportert for brudd på reglene, sier Jan Skulstad, direktør ved Dikterstuene.

Mange tusen til mureren

Enden på visen ble at han ba restaurantens faste murer fjerne flisene. Det skjedde i romjulen, og Skulstad anslår at dette koster ham mellom 5000 og 6000 kroner.

Han tenkte at nå er denne saken løst, men så enkelt var det ikke. Kun fire fliser ble fjernet. Den femte ble nemlig glemt, ifølge Skulstad.

— Det var min datter som fortalte at flisen fortsatt lå der. Da ble jeg en smule oppgitt, men mureren hadde oversett den, forteller Skulstad.

- Har nok å gjøre Når de fire flisene skulle erstattes, måtte Dikterstuene kjøpe inn fire nye. Det var vanskelig å finne identiske fliser til de som allerede lå der.

— Derfor er det forskjell på dem noen steder, humrer Skulstad.

Han mener skjenkekontrollørene er for nidkjære i arbeidet sitt.

— I løpet av et år arbeider 140-150 mennesker her. Jeg har nok å gjøre. Derfor oppleves det som meningsløst å kaste bort tid på disse flisene som kontrollørene reagerer på, sier han.

Følger regelverket Gro Gaarder er leder ved Kontor for Skjenkesaker og har kjent til saken i flere år. Hun sier at det den femte flisen kan ligge, så lenge den er skjult.

— Men problemet har jo vært at teppet av og til forskyves. Da reagerer vi, sier lederen ved Kontor for Skjenkesaker.

— Er ikke dette et eksempel på at regelverket er tullete?

— Hva jeg mener, er av underordnet betydning. Reglene er fastsatt av våre folkevalgte i Oslo. Jeg må forholde meg til loven, sier Gaarder.

Flisespikkeri, eller? Si din mening i feltet under!