Siste: Ved 19.35-tiden ser det meste ut til å ha løsnet. Det er muligens litt kø fortsatt i Vågsbotn, opplyser Vegtrafikksentralen.

Oljesølet på E39 i formiddag har lammet bergenstrafikken gjennom hele dagen.

Politiet fikk ved 9-tiden melding om oljesøl ved Eidsvågtunnelen. De kunne raskt slå fast at det ikke var forsvarlig å la trafikken fortsette å kjøre på den oljeglatte veibanen.

— Det er et vogntog på vei nordover som har lekket hydraulikkolje i veibanen. Oljesølet begynte utenfor sørgående løp av Eidsvågtunnelen og går flere kilometer nordover, sa Morten Kronen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Hele E39 ble stengt fra Eidsvåg til Vikaleitet, og trafikken hopet seg raskt opp. Bilene ble stående i stampe i Fløyfjellstunnelen og like før klokken 10 ble også den stengt. Den ble gjenåpnet i 12-tiden.

Spylte og kostet

Vegvesenet må strø og koste i to omganger, deretter skal veibanen spyles i en strekning på ca. 10 kilometer.

— Nå er det gått fire timer siden oljesølet ble oppdaget. Er det akseptebelt at det tar fire timer å fjerne oljesøl på hovedveien ut av en storby?

Trafikkoperatør Roger Lemme svarer:

— Oljesølet var omfattende, det strakte seg helt fra Eidsvåg til Vågsbotn. Denne formen for olje er den farligste og glatteste som fins, og politiet var særlig redd for motorsyklister. Så må veien strøs, og på denne tiden av året står ikke strøbilene parat.

STRØBIL: Mestas strøbil i aksjon sør for Eidsvågtunnelen.
PER LINDBERG

— Et hendelig uhell

Hydraulikkoljen stammet fra en sugebil tilhørende firmaet Total transport Bergen AS. Daglig leder Arvid Nordås sier at oljesølet var et hendelig uhell. Den store sugebilen kom direkte fra verksted og var uten feil. Så kom en hydraulikk-slange i klemme ved mellomakslingen. Hydraulikken drifter sugeaggregatet og kom fra en tank på et par hundre liter. Ifølge Nordås får sjåføren ingen indikasjoner på lekkasje fra dette systemet.

Nordås har vært i transportbransjen siden 1982, men aldri tidligere opplevd at hans biler skaper så mye kaos i trafikken, som hydraulikk-lekkasjon gjorde i formiddag.

— Vi har hatt uhell før, men aldri noe slikt. Jeg har aldri opplevd at vi har forårsaket et sånt kaos, sier Nordås.

Røyk fra bilen

Den erfarne sjåføren på bilen forteller at det var ingenting som skulle tilsi at det skulle lekke olje. Han merket at noe var galt da han kom til Shellstasjonen ved avkjøringen til Breistein.

— Røyken sto opp av bilen, sier han.

Han legger ikke skjul på at han hatt hatt bedre fredager.

— Jeg blir jo påvirket av at hele byen står i stampe på grunn av en feil med bilen min. Jeg er glad for at det ikke oppsto ulykker etter oljesølet. Veibanen blir ekstrem glatt når hydraulikkolje blandes med vann.

Total-bilen var på vei til Mongstad for å hente olje.

— Politiet spurte meg om det var lekket fra lasten, men bilen var tom. Det bar gått enn ti centimeter flenge i en slange. Jeg vil anslå at det har rent ut mellom 40 og 50 liter olje, sier han.

Politiet dirigerer trafikken i sentrum av Bergen etter at Eidsvågtunnelen og Fløifjellstunnelen er stengt.
Rune Meyer Berentsen

Se BTs webkamera fra Åsanevegen.

Kan få regning

Den uheldige sjåføren og hans arbeidsgiver kan risikere å få en feit regning for oljesølet. Prosjektleder Gunnar Kråkenes sier Statens Vegvesen har hjemmel for å kreve at en «kjent skadevolder» betaler for skader.

— Uten å si noe om denne saken kan jeg bekrefte at vi vurderer slike saker, sier han og legger til.

— Vi gjør en normal rimelighetsbetrakning og hvis skadevolderen har opptrådt klanderverdig, vil vi kreve utgiftene dekket. Da er det ikke riktig at storsamfunnet skal ta regningen.

- Hvor mye kan det dreie seg om i denne saken?

— En slik kostebil koster en tusenlapp i timen, så det avhenger av hvor mange biler som er i aksjon og hvor lang tid oppryddingen tar. Den største kostnaden er det samfunnet som tar i form av køer, ventetid og folk som ikke kommer seg dit de skal. Våre utgifter er ille nok, men i den store sammenheng bare småpenger, sier Kråkenes.

Gikk du glipp av noe viktig på grunn av køene? Syng ut i kommentarfeltet!

SIRUP: Ved 10.30-tiden ble all trafikk sendt gjennom Bergen sentrum. Her dirigerer politiet trafikken ved Bystasjonen.
Rune Meyer Berentsen
I STAMPE: Køene forplantet seg raskt til Danmarks plass.
2211-tipser