Hovedårsaken til de enorme køene i Bergen Vest tirsdag morgen er Statens vegvesen omlegging av veien ved Drotningsvik.

HINDRING: I overgangen mellom gammel og ny asfalt har det oppstått en fartsdump.
BJØRN OTTO AARHEIM

Etter at entreprenøren la ny asfalt i natt, har det oppstått en fartsdump midt på riksvei 555 mellom Sotra til Bergen.

— Det er kommet nytt kjøremønster og en liten hindring i overgangen mellom eksisterende og nytt veidekke. Det er synd at det har heftet trafikken og ført til køer, sier Ole-Henning Davik i Statens vegvesen.

Han er prosjektleder for arbeidet i Drotningsvik.

— Overgangen kommer til å bli endret i natt. Vi har hatt en runde med entreprenøren og skal se på mulige utbedringer så overgangen blir så bra som mulig, sier han.

Helt nytt kjøremønster

Davik sier at at de ikke kunne lage en lengre, skrånende overgang fra ny til gammel asfalt fordi det vil være trafikkfarlig for blant annet motorsyklister og utrykningskjøretøy.

— Det er veldig viktig at vi tar hensyn til nødetatene. Den gamle veien er humpete mens den nye er flat, så vi er nødt til å ha en justering i overgangen der. Den er bare midlertidig for at det skal ikke skal oppstå trafikkfarlige situasjoner, sier han.

Uansett er «fartsdumpen» bare en løsning ut denne uken. Mandag blir det helt nytt kjøremønster på riksvei 555 ved Drotningsvik.

NY VEI: Arbeidet med å bygge nye kollektivfelt på riksvei 555 har pågått siden oktober i fjor og skal være ferdig sommeren 2014.
BJØRN OTTO AARHEIM

— Vi skal legge om veien natt til mandag. Nå går den midlertidige veien på sørsiden av anleggsområdet, og fra mandag skal hele trafikken legges om til nordsiden, sier Davik.

- Beregn god tid mandag

Han er spent på hvordan det skal gå.

— Vi ser at veldig små endringer her fører til veldig store køer. Vi vet av erfaring at folk stopper litt opp når det kommer et nytt kjøremønster, så folk må beregne god tid til jobb på mandag, sier Davik.

Arbeidet med å bygge nye kollektivfelt på riksvei 555 har pågått siden oktober i fjor. Statens vegvesen bygger nytt kollektivfelt på ca. en kilometer på hver side av veien, samt utbedring av busstopp og ny bro over riksvei 555.

Arbeidet skal være ferdig sommeren 2014.

Fast i trafikken? Del din opplevelse i feltet under.

UTBEDRES: Prosjektleder Ole-Henning Davik beklager køene og sier de skal utbedre overgangen i natt.
BJØRN OTTO AARHEIM