TRULS SYNNESTVEDT

— Jo da, folk ringer oss ned og vil kjøpe bøkene, og antikvariatene har ventelister lange som romaner, men serien er dessverre ikke til salgs, beklager forfatteren, Jo Gjerstad (51).

Han er langt fra alene om å beklage det.

Som ansatt i Centraltrykkeriet, senere Bodoni Hus, var det Gjerstad som i 1982 lanserte ideen om en årlig gavebok med innhold fra den bergenske kulturhistorie.

Og i årenes løp er det blitt titler som «Vuggende Vågen» (1984), «Nøstet - en bydel i Bergen» (1988) og «Langs Storelungeren»» (1990).

Men også historien om Fjellveien (1985), de gamle gater (to bøker, 1991 og 1992) og Marken (to bøker, 1995 og 1996) er blant de 23 ettertraktete titlene.

Godbit for samlere

— Poenget med disse bøkene er at de ikke skal være til salgs. De er bare for våre kunder, det er gimmicken og den litt eksklusive profilen, sier Gjerstad. I mange år kom bøkene ut i 250 eksemplarer, de senere år i 750. Likevel bare et spøtt i havet i forhold til interessen.

— Det er lenge siden bøkene ble et objekt for samlere, bekrefter Gjerstad. Han har researchet og skrevet samtlige 23 bøker selv, en hvert år.

— Det er ikke fritt for at jeg har tilegnet meg litt kunnskap om Bergen gjennom kildearbeidet, sier han med et flir som strekker seg fra Sandviken til Stadsporten.

Hele produksjonen av bøkene, fra a til å, skjer hos Bodoni Hus, fra tekst og design til layout og trykk. Det meste i bedriftens fredete hus i Hollendergaten.

— Vi ønsker å profilere oss som en bedrift som tar ansvar for byens kulturhistorie, det gjør vi blant annet gjennom disse spesielle bokutgivelsene, sier Gjerstad, formelt med tittelen faktor hos grafiske Bodoni Hus.

Vil ikke belite seg

Verken Jo Gjerstad eller daglig leder Bjarte Hordnes er til å rikke når vi på vegne av mange bergensere ber dem belite seg og trykke opp de historiske publikasjonene i minst hundre tusen eksemplarer pr. bok.

— Nei, spillereglene står fast, vi kommer nok til å fortsette med et begrenset opplag av disse bøkene, sier Hordnes, urokkelig.

— Men det hender jo at vi forbarmer oss over folk som har helt spesielle grunner til å ønske seg en eller flere av bøkene, supplerer Gjerstad.

Så veldig mange av disse bøkene er det forresten ikke igjen i bedriftens eie, av den aller første faktisk bare to eksemplarer.

Trygler om å bli bok

— Men flere utgivelser blir det, lover Gjerstad. Hvilket strøk han vil ta for seg i neste bok, vil han ikke røpe, men sier likevel at både Engen, Møhlenpris og Sydneshaugen før eller siden vil bli bøker i serien.

— For ikke snakke om Øvregaten, landets eldste gate, den formelig trygler om å bli skrevet om, mener han.

Vi trygler, vi også.