— Jeg har jo sett flokkene fly sørover, og jeg lurte på om han ville bli med dem, men han har holdt seg her, forteller bonde Petter Tolleiv Salbu.

«Han» er altså en grågås som har fått det fengende navnet Grågåsen. Sent i vår observerte Salbu gåsen nede ved Fanafjorden like før Rød, og etter en stund kom den flaksende opp til området hvor bonden har rundt tretti gjess.

— En artig naturobservasjon. Grågås blir jo jaktet og er rimelig menneskesky, sier Arnold Håland, ornitolog og daglig leder for Norsk Natur Informasjon.

— Grågås overvintrer i Norge i større grad enn tidligere, noe som kan ha sammenheng både med mildere vintrer og større norske hekkebestander, forteller Håland.

Mange har stoppet for å ta en titt på Grågåsen. Han er ikke særlig menneskesky, og var heller ikke redd for Salbus store, hvite gjess.

— Han er jo mye mindre enn de andre, men da han kom innenfor gjerdet, begynte han å gå etter gjessene, forteller bonden.

Salbus egne fugler ble så redde at de flyktet, og eggene de rugde på begynte å bli kalde. Derfor fikk Grågåsen sitt eget lille hus et par ukers tid. Så tenkte Salbu at fuglen ville fly av gårde for egen maskin. Men den gang ei.

— Jeg satte ham utenfor gjerdet, men den ble bare stående i veien og holdt på å bli påkjørt, så da måtte jeg ta den inn igjen, forteller bonden.

Av og til har Grågåsen tatt seg noen turer, men de siste to månedene har han holdt seg i ro. Salbu har ingen planer om å jage Grågåsen bort.

— Jeg slakter de andre litt etter litt, men Grågåsen får jeg vel ikke lov til å ta, sier Salbu.

Så Grågåsen kan føle seg trygg, hele vinteren igjennom.

HUSVARM: De store hvite gjessene levde i fred og fordragelighet hos Petter Tolleiv Salbu i Krokeideveien i Fana. Så flyttet Grågåsen inn, og etter en periode med knuffing ser det ut til at fuglene kommer godt overens.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG